Minilex - Lakipuhelin

Määräaikainen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaus

Takaus viittaa sitoumukseen, jossa toinen henkilö suostuu ottamaan vastuun toisen henkilön velvoitteista. Takaussitoumuksen antanutta henkilöä kutsutaan takaajaksi, ja takauksen turvaama velvoite on päävelka. Tyypillisesti takaus annetaan rahalainan takaisinmaksuun, jolloin takaaja voi joutua maksamaan päälainan takaisin korkoineen.

Takauksen Voimassaolo

Takaus voi olla voimassa niin kauan kuin velka on voimassa, tai se voi vanhentua yleisten velan vanhentumissääntöjen mukaisesti. Takaus voidaan myös tehdä tietyksi määräajaksi, jolloin se on voimassa vain sovitun ajan. Pääsääntöisesti takaajan vastuu lakkaa, kun päävelka on suoritettu tai muuten lakannut. Tällöin takaaja ei voi enää joutua maksamaan velkaa.

Takaus on usein voimassa määräajan. Tämä tarkoittaa, että velkojan on esitettävä vaatimuksensa takaajalle asetetun ajan kuluessa. Toisinaan voi riittää, että velkoja ilmoittaa esittävänsä vaatimuksen takaajalle myöhemmin. Määräaikaisessa takauksessa ilmoitetaan usein, miten vaatimus tulee esittää takaajalle.

Takauksen Vanhentuminen

Jos päävelkaa ei makseta, takaus vanhentuu kolmen vuoden kuluttua päävelan erääntymisestä, ellei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Näin ollen velkoja ei voi vaatia velan maksua takaajalta, jos velan erääntymisestä on kulunut yli kolme vuotta. Lisäksi takaus vanhentuu kymmenen vuoden kuluttua takaussitoumuksen antamisesta velan toissijaisen vanhentumissäännön mukaisesti. Takaus voidaan kuitenkin tehdä vain tietyksi määräajaksi. Tällöin velkoja menettää oikeutensa vaatia päävelan suoritusta takaajalta, jos hän ei vaadi takaajalta suoritusta ennen määräajan päättymistä.

Mikäli sinulla on kysymyksiä takauksen määräajasta ja takaajan vastuun lakkaamisesta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen, joka mielellään tarjoaa tarkempaa tietoa takauksesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Takaus on mahdollista sopia vain määräajaksi

- Tällöin velkojan on kohdistettava vaatimuksensa takaajaan määräajassa

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]