Minilex - Lakipuhelin

Määräaikainen takaus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Takauksella tarkoitetaan sitoumusta, jossa toinen henkilö suostuu ottamaan vastuun toisen henkilön velvoitteesta. Takaussitoumuksen antanutta henkilöä kutsutaan takaajaksi ja takauksen turvaama velvoite on päävelka. Tavallisesti takaus annetaan rahalainan takaisinmaksuun. Tällöin takaaja voi joutua maksamaan päälainan takaisin korkoineen. Takaus voi olla voimassa niin kauan kuin velka on olemassa tai takaus voi vanhentua yleisten velan vanhentumissääntöjen mukaisesti. Takaus on kuitenkin mahdollista tehdä vain tietyksi määräajaksi, jolloin se on voimassa vain sovitun ajan.

Pääsääntöisesti takaajan vastuu lakkaa silloin, kun päävelka on suoritettu tai se on muuten lakannut. Tällöin takaaja ei voi enää joutua maksamaan velkaa. Jos päävelkaa ei makseta, takaus vanhentuu kolmen vuoden kuluttua päävelan erääntymisestä, jollei vanhentumista ole ennen sitä katkaistu. Näin ollen velkoja ei voi vaatia velan maksua takaajalta, jos velan erääntymisestä on kulunut yli kolme vuotta. Lisäksi takaus vanhentuu kymmenen vuoden kuluttua takaussitoumuksen antamisesta velan toissijaisen vanhentumissäännön mukaisesti. Takaus on kuitenkin mahdollista tehdä vain tietyksi määräajaksi. Tällöin velkoja menettää oikeutensa vaatia päävelan suoritusta takaajalta, jos hän ei vaadi takaajalta suoritusta ennen määräajan päättymistä.

Takauksen määräaikaan ja takaajan vastuun lakkaamiseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä lakimieheen, joka kertoo mielellään tarkempaa tietoa takauksesta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa