Minilex - Lakipuhelin

Lainan takaus ikäraja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeustoimikelpoisuus ja Lainan Takaaminen

Lainan takaamiselle ei ole säädetty erityisiä ala- tai yläikärajoja. Tästä syystä takauskelpoisuutta arvioidaan yleisen oikeustoimikelpoisuuden perusteella.

Suomessa henkilö saavuttaa täyden oikeustoimikelpoisuuden täytettyään kahdeksantoista vuotta. Kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö voi näin ollen pätevästi antaa takauksen, ellei hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ole rajoitettu. Mikäli henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi, hänellä ei ole rajoittamatonta oikeustoimikelpoisuutta kuten muilla kahdeksantoista vuotta täyttäneillä. Tästä syystä hän ei voi pätevästi antaa takuuta ilman edunvalvojansa suostumusta. Jos takaus annetaan puuttuvasta oikeustoimikelpoisuudesta huolimatta, takaus on oikeustoimilain mukaisesti mitätön.

Oikeustoimikelvottomuus

Alle 18-vuotiaita kohdellaan perustavalla tavalla samoin kuin muita vajaavaltaisia oikeustoimilain mukaisesti. Alle 18-vuotiaat luokitellaan vajaavaltaisiksi, eivätkä he voi antaa pätevää takaussitoumusta ilman edunvalvojiensa (vanhempien) suostumusta. Vaikka teoriassa alle 18-vuotias voisi antaa takauksen ilman vanhempiensa suostumusta, jos hän on itse ansainnut omaisuutensa ansiotyöllä, käytännössä tällaiset tilanteet ovat harvinaisia.

Pankit eivät yleensä hyväksy alaikäisiä lainojen takaajiksi, vaikka se olisi teoriassa mahdollista. Tämä johtuu siitä, että alaikäisillä harvoin on riittävää maksukykyä takauksen antamiseen. Lisäksi takauksen sovittelu voisi olla helpommin sovellettavissa, mikäli takaajana olisi alaikäinen, mikä ei ole velkojan etujen mukaista.

Vaikka teoriassa alaikäinen voisi taata muita kuin pankkien myöntämiä lainoja, käytännössä alaikäiset eivät useinkaan toimi takaajina.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lainan takaus edellyttää 18-vuoden ikää ja kykyä päättää omista asioistaan

- Ikäraja ei ole ehdoton, mutta käytännössä takaajat ovat aina vähintään 18-vuotiaita

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]