Minilex - Lakipuhelin

Henkilötakaus vakuutena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuudet turvaamassa takaisinmaksua

Vakuus turvaa velan takaisinmaksun ja antaa velkojalle lisäsuojaa velallisen maksusitoumuksen lisäksi. Lainan saamiseen vaaditaan vakuus, joka annetaan lainanantajalle. Vakuus siis takaa sen, että laina tullaan maksamaan takaisin. Vakuus on velan maksun takeena. Vakuudet jaetaan yleisesti henkilövakuuksiin ja esinevakuuksiin. Tässä käsittelemme henkilövakuuden henkilötakausta, joka on henkilövakuuksista yleisin.

Takaus on sitoumus, jolla takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön velvoitteesta. Henkilötakaus kuuluu henkilövakuuksiin, jolla tarkoitetaan vakuuden antaneen henkilön sitoutumista henkilökohtaiseen maksuvastuuseen velallisen velasta.

Henkilötakauksen lisäksi muita henkilövakuuksia ovat luottovakuutus, niin sanottu delcredere-sitoumus, takuu, remburssi, on first demand -sitoumus sekä takaustarkoituksessa allekirjoitettu velkakirja.

Henkilötakaus vakuutena

Henkilötakaus on sitoumus, jolla sitoumuksen antaja eli siis takaaja, lupautuu vastuuseen kolmannen henkilön eli siis velallisen velasta. Henkilötakauksessa velan vakuudeksi muodostuu takauksen antajan varallisuus kokonaisuudessaan. 

Henkilötakaukselle ominaista on se, että takauksen voi antaa vain toisen henkilön velasta. Takaus omasta velasta ei ole siis mahdollinen.

Henkilötakauksessa on käytössä regressioikeus eli takaaja saa maksamansa velan takaisin velalliselta. Mikäli siis takaaja joutuu suorittamaan velan maksun, hän voi vaatia suoritusta velalliselta myöhemmin.

Henkilötakaus on liitännäinen päävelkaan: takausvastuun syntyminen edellyttää, että on olemassa päävelka. Takausvastuu lakkaa, kun päävelka maksetaan. Takauksella ei siis ole itsenäistä tarkoitusta vaan se on liitännäinen suhteessa päävelkaan.

Yleisesti ottaen päävelallinen on vastuussa velan maksamisesta velkojalle. Jos päävelallinen ei maksa velkaansa, velkojalla voi olla oikeus vaatia suoritusta takaajalta. Takaajan suorittaessa velan, hän saa vaatia korvausta päävelalliselta (regressioikeus). Takaus on siis oikeudellisesti kolmikantasuhde, jossa on osapuolina velallinen, velkoja sekä takaaja.

Lisätietoja henkilötakauksesta ja muista henkilövakuuksista löydät Minilexin artikkeleista tai ottamalla yhteyttä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]