» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Henkilökohtaisessa takauksessa takaaja ottaa päävelallisen velan vastattavakseen. Takaajalla on aina oikeus periä takaisin päävelalliselta takauksen perusteella velkojalle suorittamansa päävelan määrä. Henkilökohtaisia takaus tunnetaan myös nimellä omavelkainen takaus.
Toissijainen takaus on olettama laissa, mikä tarkoittaa sitä, että henkilökohtaista takausta pidetään toissijaisena, jos takausta ei ole sovittu omavelkaiseksi. Toissijaisessa takauksessa takaaja vastaa päävelallisen velasta kuin omasta velastaan, kun velka on erääntynyt ja velkaa ei saada perityksi päävelalliselta.
Omavelkaisessa eli henkilökohtaisessa takauksessa takaaja vastaa velasta heti kuin omastaan, minkä vuoksi velkoja voi heti velan eräännyttyä kääntyä takaajan puoleen. Omavelkainen takaus on siis takaajan kannalta ankarampi kuin toissijainen takaus.
Velkoja saa omavelkaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta, kun päävelka on erääntynyt. Henkilökohtaisen takauksen antaneella takaajalla on siis samanlainen vastuu velasta kuin itse päävelallisella.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Esimerkkinä: Henkilö A ottaa rahalainaa 200 000 €. Hän pyytää takaajaksi henkilö B:tä, jotta hän voi saada lainan. He sopivat nimenomaisesti, että kyseessä on henkilökohtainen takaus. Näin ollen, velkoja, voi periä velan kummalta tahansa, A:lta tai B:ltä, sillä B on täysin samanlaisessa vastuussa kuin A. Juridisesti katsoen B on siis velallinen aivan kuten A.
Kumpikin edellä mainituista takauksista voidaan sopia yleistakaukseksi, jossa takaus koskee muutakin kuin yksilöityä päävelkaa. Yleistakaukselle on kuitenkin asetettava aina rahamääräinen yläraja sekä takauksen enimmäiskesto.
Laki mahdollistaa sovittelumenettelyn, jos takaajan vastuusta tulee kohtuuttoman suuri ja luotonantaja tiesi takausta antaessaan, että takaaja tuskin selviytyy velvoitteesta. Sovittelu on kuitenkin poikkeusmenettely, minkä vuoksi kannattaa miettiä pitkään ennen henkilökohtaisen takauksen antamista. Lisätietoja takauksesta ja sen riskeistä saat asianajajiltamme.
Varoitukset
- Henkilökohtaisessa vastuussa oleva takaaja on samalla tavalla velallinen kuin itse alkuperäinen velallinen
- Velkoja voi periä velan kummalta tahansa, alkuperäiseltä velkojalta tai takaajalta
- Henkilökohtainen takaus on ankarampi kuin toissijainen takaus
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa