Minilex - Lakipuhelin

Henkilökohtainen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilökohtaisessa takauksessa takaaja sitoutuu ottamaan vastuulleen päävelallisen velan. Takaajalla on oikeus periä takaisin päävelalliselta velkojalle suorittamansa päävelan määrä. Tätä takausmuotoa tunnetaan myös nimellä omavelkainen takaus.

Toissijainen takaus on oletettu laissa, mikä tarkoittaa, että henkilökohtainen takaus katsotaan toissijaiseksi, ellei toisin ole sovittu. Toissijaisessa takauksessa takaaja vastaa päävelallisen velasta kuin omasta velastaan, kun velka erääntyy eikä sitä saada perityksi päävelalliselta.

Omavelkaisessa eli henkilökohtaisessa takauksessa takaaja vastaa velasta välittömästi kuin omastaan. Tämä tarkoittaa, että velkoja voi heti velan eräännyttyä kääntyä takaajan puoleen. Omavelkainen takaus on siten takaajan kannalta ankarampi kuin toissijainen takaus.

Velkoja voi omavelkaisen takauksen perusteella vaatia takaajalta suoritusta heti, kun päävelka erääntyy. Henkilökohtaisen takauksen antaneella takaajalla on siis samanlainen vastuu velasta kuin itse päävelallisella.

Esimerkkinä: Henkilö A ottaa rahalainaa 200 000 € ja pyytää takaajaksi henkilö B:tä. He sopivat nimenomaisesti, että kyseessä on henkilökohtainen takaus. Näin ollen velkoja voi periä velan kummalta tahansa, A:lta tai B:ltä, sillä B on täysin samanlainen vastuussa kuin A. Juridisesti katsoen B on siis velallinen aivan kuten A.

Molemmista takausmuodoista voidaan sopia yleistakauksena, joka kattaa muutakin kuin yksilöidyn päävelan. Yleistakaukselle on kuitenkin aina asetettava rahamääräinen yläraja sekä takauksen enimmäiskesto.

Laki mahdollistaa sovittelumenettelyn, jos takaajan vastuu osoittautuu kohtuuttoman suureksi ja luotonantaja tiesi, että takaaja tuskin selviytyy velvoitteistaan. Sovittelu on kuitenkin poikkeusmenettely, ja henkilökohtaisen takauksen antamista harkitessa on suositeltavaa ottaa huomioon takaamisen mahdolliset riskit. Lisätietoja takauksesta ja sen riskeistä voi tiedustella asianajajilta.

Varoitukset

- Henkilökohtaisessa vastuussa oleva takaaja on samalla tavalla velallinen kuin itse alkuperäinen velallinen

- Velkoja voi periä velan kummalta tahansa, alkuperäiseltä velkojalta tai takaajalta

- Henkilökohtainen takaus on ankarampi kuin toissijainen takaus

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]