Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja toiminimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omaisuuden ositus tehdään silloin kun avioero on vireillä tai avioliitto on purkautunut. Omaisuuden ositus suoritetaan, jos puoliso tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Ositus on toimitettava siinä järjestyksessä, kuin siitä on perinnönjaosta ja avioliittolaissa säädetty.

Toiminimen voi siirtää toiselle vain silloin, kun luovuttaa elinkeinotoimintaa eli käytännössä myy liikkeensä toiselle. Jos toiminimi on sukunimi tai toiminimen luovutuksesta sovitaan erikseen, niin silloin toiminimi ei siirry elinkeinotoiminnan luovutuksen yhteydessä. Osituksessa voidaan sopia toiminimen käyttöoikeudesta, silloin kun elinkeinotoimintaa on määrä jatkaa puolison toimesta. Jatkavalla puolisolla on tällöin samat käyttöoikeudet toiminimeen kuin luovuttavalla puolisolla. Jos toiminimi kuitenkin on sukunimi, niin silloin siihen on aina oltava nimenomainen suostumus.

Toiminimen uudella käyttäjällä on samat oikeudet toiminimeen kuin oli luovuttajalla. Toiminimi ei kuitenkaan saa olla harhaanjohtava uuden omistajan käyttämänä. Esimerkiksi, jos toimintaa halutaan jatkaa jonkin muun yhtiön muodossa, niin nimeen tulee ottaa sitä koskeva lisäys. Luovutuksesta koskevasta ilmoituksesta on vastuussa toiminimen uusi haltija. Tämä voi tapahtua todistamalla oikeutensa luovutettuun toiminimeen.

Osituksessa voidaan sopia toiminimen käyttöoikeudesta, ja milloin elinkeinotoimintaa olisi määrä jatkaa puolison toimesta. Tällöin tulee juuri muistaa, että elinkeinotoiminnan jatkaminen on edellytys saman toiminimen käyttämiselle. Uusi haltija ei saa väärinkäyttää toiminimeä, eikä se saa johtaa harhaan. Uuden toiminimen haltijan on myöskin muistettava, että on hänen vastuullaan ilmoittaa haltijan vaihdos. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]