Minilex - Lakipuhelin

Ositus rahavarat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omaisuuden osituksessa puretaan puolisoiden välinen aviovarallisuussuhde joko avioeron tai toisen puolison kuoleman johdosta. Ositus edellyttää sitä, että ainakin toisella puolisolla on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Jos avio-oikeus on suljettu avioehdolla pois, toimitetaan osituksen sijasta omaisuuden erottelu. Ositus voidaan toimittaa osapuolten yhteisillä päätöksillä sopimusosituksena, taikka se voidaan antaa tuomioistuimen määräämän pesänjakajan toimitettavaksi.

Osituksessa jaetaan se omaisuus, minkä puolisot omistivat silloin, kun ositusperuste syntyi, eli joko toisen puolison kuollessa tai kun avioero tuli vireille. Tämän ajankohdan jälkeen saatu tai ansaittu varallisuus ei kuulu ositettavaan omaisuuteen. Jotta ositus voitaisiin toimittaa, on selvitettävä mitä varallisuutta ja mitä velkoja kummankin puolison osalle kuuluu. Kummallakin puolisolla on oikeus ottaa osituksessa osalleen kohtuullinen määrä irtaimistoa, esimerkiksi vaatteita ja esineitä, jotka on tarkoitettu hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä. Jos esineestä ei voida päätellä sitä, kummalle se kuuluu, katsotaan puolisoiden omistavan sen yhdessä. Muutoin sekä ennen avioliittoa, että sen aikana kerääntynyt omaisuus ja velat kuuluvat puolisoille henkilökohtaisesti, jos niitä ei olla tehty yhdessä. Yhteisesti omistettu kiinteä ja irtain omaisuus jaetaan osituksessa. Irtaimeen omaisuuteen luetaan esimerkiksi rahavarat, huonekalut ja ajoneuvot. Irtaimen omaisuuden luovutukseen ulkopuoliselle henkilölle on tiettyjä rajoituksia, jos tämä irtain on annettu toiselle elatusvelvollisuuden nojalla tai jos se on tarkoitettu puolison henkilökohtaista käyttöä varten.

Kun puolisoiden varallisuudet ovat tulleet selvitetyiksi ja puolisoiden velat on joko maksettu tai katettu, jäljellä oleva summa jaetaan pääsääntöisesti kahtia, jolloin saadaan selville se, mitä molempien tahojen tulee osituksessa itselleen saada. Jos ositus on toimitettu avioeron johdosta, enemmän omistavan osapuolen tulee maksaa tasinkoa toiselle. Tasingonmaksuvelvollisuutta ei ole leskellä silloin, kun ositus toimitetaan toisen puolison kuoleman johdosta. Tasingonmaksuvelvollinen puoliso voi halutessaan maksaa toiselle puolisolle tasinkoa rahana. Jos omaisuutta on vain vähän, tai se ei ole puolisoiden yhteisessä omistuksessa, ositus voi sujua helposti vain osoittamalla puolisoille näiden omaisuudet. Riitaisissa ja epäselvissä tapauksissa asiantuntevan lakimiehen käyttäminen apuna voi olla kannattavaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]