Minilex - Lakipuhelin

Ositus netissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille tai kun avioliitto on purkautunut puolison kuoleman johdosta, toimitetaan omaisuuden ositus. Ositusta koskevia säännöksiä on sekä avioliittolaissa että perintökaaressa. Osituskirjan tekemistä ja allekirjoittamista koskevat säännökset löytyvät perintökaaresta.

Lain mukaan osituskirjan allekirjoittaa pesänjakaja, jos kyseessä on pesänjakajan tekemä ositus. Sen sijaan jos osapuolet tekevät osituksen sopimusosituksena, osituskirjan allekirjoittavat puolisot. Siinä tapauksessa, että avioliitto on purkautunut kuoleman johdosta, sopimusosituksessa osituskirjan allekirjoittaa eloonjäänyt puoliso ja kuolleen puolison kuolinpesän osakkaat. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava osituskirja oikeaksi.

Laissa ei ole erillisiä säännöksiä sähköisestä osituskirjasta, mutta laki ei myöskään kiellä osituksen tekemistä netissä. Osituskirjan voi siis laatia ja allekirjoittaa sähköisesti. Jos ositus tehdään sopimusosituksena, netistä löytyy myös hyödyllisiä valmiita pohjia osituksen tekoa varten. Valmiita pohjia käytettäessä tulee kuitenkin olla huolellinen ja varmistua siitä, että osituskirjaan on kirjattu kaikki tarvittava. Sopimusosituksen tekoon voi myös tarvittaessa pyytää apua lakimieheltä.

Jos osituskirja viedään maistraattiin rekisteröitäväksi, netistä löytyy myös valmis hakemuspohja osituskirjan rekisteröintiä varten. Rekisteröintiä varten tarvitaan myös alkuperäinen osituskirja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]