Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja myyntivoittovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus on avioeron vireilletulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen suoritettava puolisoiden aviovarallisuussuhteiden purkamiseen tähtäävä toimitus. Osituksessa puolisoiden kaiken avio-oikeuden alaisen omaisuuden arvo laitetaan lähtökohtaisesti puoliksi ja enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona, kunnes molemmilla puolisoilla on yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta. Tasinkoa ei katsota toiselle puolisolle annetuksi lahjaksi taikka omaisuuden vaihdoksi tai kaupaksi. Siten tasingosta ei myöskään lain mukaan toimitetussa osituksessa tarvitse maksaa myyntivoittoveroa eli toiselta nimeltään luovutusvoiton veroa. Osituksessa tasinkona saatu omaisuus voidaan kuitenkin myöhemmin myydä voitollisesti, jolloin joudutaan arvioimaan sitä, miten verotettava luovutusvoitto lasketaan.

Lakiin on osituksessa saadun omaisuuden myynnin verotusta varten laadittu erityissäännöksiä. Myyntivoittovero määrätään pääomatulon veroprosentin mukaan kaupasta saadusta voitosta. Voitto taas lasketaan vähentämällä omaisuuden myyntihinnasta sen hankintahinta ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kustannukset. Osituksessa saadun omaisuuden hankintahintaa ei kuitenkaan katsota ositussaannosta vaan sitä edeltävästä saannosta. Käytännössä hankintahinta onkin se summa, minkä osituksen toinen osapuoli on aikanaan maksanut omaisuudesta, tai jos omaisuus on saatu ilman vastiketta, kyseistä saantotyyppiä koskevan erityissäännöksen mukaan määräytyvä arvo. Voiton laskemiseen voidaan kuitenkin aina hankintahinnan ja kustannusten vähentämisen sijaan käyttää hankintameno-olettamaa, jos se on verovelvolliselle edullisempaa. Hankintameno-olettama on omistusajan mukaan määräytyvä prosenttiosuus myyntihinnasta. Myös olettamaan vaikuttava omistusaika lasketaan tällöin ositusta edeltäneestä omistajanvaihdoksesta eli puoliso saa hyväkseen toisen puolison omistusajan.

Tavanomaiset ositussaannot eivät siis ole myyntivoittoverotuksen piirissä. Osituksessa saadun omaisuuden myöhemmästä myynnistä tullut voitto on sen sijaan verotettavaa, mutta hankintahinta ja omistusaika katsotaan ositusta edeltäneestä saannosta. Jos myytävä omaisuus ei kuitenkaan ole vaihtanut osituksessa omistajaa, ei ositus vaikuta myyntivoiton verotukseen. Lisää vastauksia osituksessa saadun omaisuuden luovutusvoittoveroon liittyen saat muun muassa soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]