Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja ulosotto: omaisuuden suojaaminen puolison velkojilta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puoliso ei lähtökohtaisesti vastaa toisen puolison yksin tekemästä velasta, joten lähtökohtaisesti sillä, että toisella puolisolla on velkaa ulosotossa, ei ole vaikutusta ositukseen. Tässä artikkelissa käydään kuitenkin läpi muutamia asioita, jotka osituksessa tulisi ottaa huomioon, kun puolison omaisuus on ulosottomenettelyn kohteena.

Ensinnäkin osituskirja tulisi viedä maistraattiin rekisteröitäväksi, jotta se osapuoli, joka saa osituksessa omaisuutta, voi saada suojaa toisen puolison velkojien takaisinsaantivaatimuksilta. Rekisteröintiä varten tarvitaan alkuperäinen osituskirja ja sen jäljennös. Ilmoitus maistraattiin on tarpeen myös silloin, jos puoliso lahjoittaa irtainta omaisuutta toiselle, jotta lahjansaaja voi saada suojaa velkojia vastaan.

Ositusta ei kuitenkaan voi tehdä vain toisen puolison velkojien vahingoittamiseksi, sillä ulosottokaaressa on säännöksiä sen varalta, että osituksessa on pyritty siirtämään omaisuutta velkojien ulottumattomiin. Ensinnäkin sivulliselle näennäisesti kuuluva omaisuus voidaan ulosmitata, jos havaitaan, että sivullisen asema perustuu sellaiseen järjestelyyn, jolle annettu oikeudellinen muoto ei vastaa asian varsinaista luonnetta tai tarkoitusta. Lisäksi edellytetään, että tällaista oikeudellista muotoa ilmeisesti käytetään ulosoton välttämiseksi tai omaisuuden pitämiseksi velkojien ulottumattomissa ja hakijan saatavaa ei todennäköisesti muuten saada velalliselta kohtuullisessa ajassa perityksi. Lisäksi velkojien oikeutta loukkaava oikeustoimi on mahdollista peräyttää.

Jos puolisolle kuuluvaa omaisuutta on ulosmitattu toisen puolison velan maksamiseksi, ulosottomiestä voi ensinnäkin pyytää oikaisemaan kyseisen toimen tai päätöksen. Tällöin on kyse ns. itseoikaisusta. Lisäksi sivullisen oikeutta koskeva asia on mahdollista käsitellä erillisenä täytäntöönpanoriitana, jos sivullisen väitteen tueksi on esitetty todennäköisiä perusteita ja ulosottoasia on tämän johdosta tullut epäselväksi. Lisäksi edellytetään, ettei tarvittavaa selvitystä voida hankkia ulosottomenettelyssä. Ulosottomiehen tekemästä täytäntöönpanotoimesta tai päätöksestä voi myös tehdä valituksen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]