Minilex - Lakipuhelin

Omaisuuden realisoiminen osituksen toimittamista varten

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksessa puolisoiden varallisuus tasataan puolisoiden kesken (avioliittotapauksissa). Joskus saattaa kuitenkin tilanne olla se, että osituksen piiriin kuuluvaa omaisuutta ei voida sopivalla tavalla jakaa. Tämä voi johtua siitä, että puolisolla, joka osituksen johdosta joutuu maksamaan tasinkoa, on omistuksessaan vain esimerkiksi kiinteää omaisuutta taikka muutoin sellaista omaisuutta, joka ei ole suoraan rahaksi muutettavissa.

Viime kädessä pesänjakajan tehtävänä on toimittaa puolisoiden välillä omaisuuden ositus. Ensisijaisesti tehtävän täyttäminen tapahtuu jakamalla puolisoiden kesken heidän omaisuutensa. Kuten edellä mainittiin, tämä ei kaikissa tilanteissa ole mahdollista. Tällöin pesänjakaja voi myydä puolisoiden omaisuutta siten, että ositus voidaan toimittaa. Omaisuuden myymiseen tarvitaan kuitenkin puolisoiden antama valtuutus taikka tuomioistuimen myöntämä myyntilupa. Omalla päätöksellään pesänjakaja ei voi ryhtyä puolisoiden omaisuuden myyntiin.

Tällainen tuomioistuimen myyntilupa puolisoiden omaisuuden realisoimiseksi osituksen toimittamista varten voidaan myöntää, jos toisen puolison maksettavaksi tulevaa tasinkoa ei muuten saada suoritetuksi. Toinen tilanne, jossa myyntilupa voidaan myöntää, on yhteisomistustilanne, jossa omaisuutta ei voida mielekkääsi jakaa. Omaisuuden myynnin on oltava lisäksi tarkoituksenmukaista, jolloin pelkkä myynnin mahdollinen toteutus ei riitä luvan myöntämiseen.

Kun pesänjakaja on saamansa myyntiluvan nojalla myynyt puolisoiden omaisuutta, hänen on mahdollista ajaa velkomuskannetta ostajaa vastaan mahdollisissa maksuhäiriötilanteissa. Näin varmistetaan se, että myönnetyn myyntiluvan tarkoitus, eli omaisuuden tarkoituksenmukainen realisoiminen, toteutuu. Tällöin pesänjakaja myös allekirjoittaa esimerkiksi kauppakirjan omistajapuolison puolesta myyntiluvan nojalla ja kuittaa kauppasumman vastaanotetuksi. Tämä on merkittävä poikkeus sääntöön, jonka mukaan pesänjakajalla ei ole oikeutta saada ositettavaa omaisuutta haltuunsa.

Lakimiehemme neuvovat ositukseen liittyvissä kysymyksissä sekä ongelmatilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]