Minilex - Lakipuhelin

Ositus ennen asunnon myyntiä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka asunto olisi tarkoitus myydä avioliiton purkauduttua, osituksen voi tehdä jo ennen asunnon myyntiä. Tällöin osapuolet sopivat siitä, kenen omistukseen asunto jää sekä siitä, minkä arvoiseksi asunto osituksessa määritellään. Jos osapuolet pystyvät tekemään osituksen sovussa, ositusta kutsutaan sopimusositukseksi. Jos sen sijaan osituksessa tulee erimielisyyksiä esimerkiksi asunnon arvon määrittelystä tai asunnon myymisestä, osapuolet voivat hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Tällöin pesänjakaja määrittää asunnolle arvon. Jos ositusta ei muuten saada toimitettua, pesänjakaja voi myös hakea tuomioistuimelta lupaa myydä asunto.

Laissa ei ole erikseen säännelty asunnon arvostamista osituksessa. Laissa ainoastaan todetaan, että osapuolet voivat tehdä osituksen ”sopimallaan tavalla”, eli sopimusosituksessa osapuolet voivat itse päättää asunnon arvon. Halutessaan he voivat pyytää esimerkiksi kiinteistönvälittäjän arvion asiasta. Oikeuskäytännössä omaisuuden arvon määrittelyssä on pidetty lähtökohtana käypää arvoa eli hintaa, joka omaisuudesta saataisiin myymällä se vapailla markkinoilla (ks. esim. KKO:2008:74). Omaisuus arvostetaan lähtökohtaisesti ositushetken arvon mukaan (ks. esim. KKO:1994:6). Tämän takia osituksen tekemistä ei kannata pitkittää etenkään, jos asunnon arvosta on erimielisyyttä. Jos ositus saadaan tehtyä ennen asunnon myyntiä, se puoliso, jonka omistukseen asunto jää, saa tämän jälkeen tehdä yksin asuntoon liittyvät päätökset.

Jos sinulla on kysyttävää osituksesta tai asunnon myynnistä, lakimiehemme antavat mielellään lisätietoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]