Minilex - Lakipuhelin

Mistä voi saada avioeron ositukseen neuvontaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioeron ositustilanteessa on monia suoritettavia vaiheita, joiden suorittamisessa on suositeltavaa kääntyä oikeudellisen asiantuntijan puoleen. Osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan puolisoiden kesken avio-oikeuden mukaisesti. Mikäli puolisoilla on avioehto, jaetaan omaisuus osituksessa avioehdon mukaisesti. Mikäli avioehdon mukaan kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan omaisuuden osituksen sijasta niin sanottu omaisuuden erottelu.

Osituksessa selvitetään aluksi puolisoiden omistaman omaisuuden määrä sekä avio-oikeus omaisuuteen mahdollisen avioehtosopimuksen mukaisesti. Osituksesta tulisi laatia ositussopimus ja ositus tulisi suorittaa mahdollisimman nopeasti avioeron tullessa vireille. Ositus voidaankin suorittaa jo harkinta-ajan aikana.

Osituksessa tarvitaan useita asiakirjoja, kuten mahdollinen avioehtosopimus, kiinteistöjen lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä osakekirjat. Ositukseen tarvitaan lisäksi selvityksiä muun muassa pankkitalletuksista, kulkuneuvoista sekä osapuolten veloista. Mahdollisesti myös perukirja tai testamentti tarvitaan, jotta voidaan selvittää osakkuudet kuolinpesiin.

Varojen ja velkojen selvityksen jälkeen osituksessa tehdään osituslaskelma. Osituslaskelmassa avio-oikeuden mukaisesti osapuolten omaisuus – sekä varat että velat – lasketaan yhteen ja sen jälkeen jaetaan puoliksi. Tämän jälkeen omaisuus jaetaan, ja enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava osapuoli maksaa toiselle osapuolelle niin sanottua tasinkoa tarvittavan määrän.

Osituksessa on monia vaiheita, kuten omaisuuden kirjaaminen eri rekistereihin, veroilmoituksen muuttaminen sekä kiinteistöjen lainhuudattaminen. Osituksen voi suorittaa vaihtoehtoisesti joko osapuolet keskenään tai tuomioistuimen määräämä pesänjakaja. Suositeltavaa olisi kääntyä ositustilanteessa oikeudellisen asiantuntijan puoleen.

Ositukseen ja omaisuussuhteiden selvittämiseen voi saada neuvontaa ja apua oikeudellisilta asiantuntijoilta. Neuvontaa voi saada esimerkiksi yksityiseltä asianajajalta, julkiselta oikeusaputoimistolta tai muulta lakimieheltä. Neuvoja voi löytää lisäksi internetistä ja oikeudellista neuvontaa voi saada puhelimitse.

Mahdollisesti osituksessa syntyvistä kuluista voi saada korvausta joko julkisen oikeusavun tai oikeusturvavakuutuksen kautta. Korvauksien määrä ja korvausten saajat arvioidaan tilannekohtaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]