Minilex - Lakipuhelin

Milloin ja miten ositus on tehtävä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksesta säädetään avioliittolaissa ja perintökaaressa. Ositus on avioliittolain mukaan tehtävä, jos puoliso tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Osituksen voi tehdä aikaisintaan silloin, kun avioeroa koskeva asia on vireillä tai kun avioliitto on purkautunut. Ositus tehdään yleensä osapuolten välisellä sopimuksella. Jos sopimukseen ei päästä, tuomioistuin määrää hakemuksesta pesänjakajan osituksen toimittamista varten.

Laissa ei kuitenkaan ole säädetty pakkoa tai määräaikaa osituksen tekemiselle. Jos avioliitto on purkautunut ja puolisot eivät ole tehneet ositusta, ositusta voi vaatia periaatteessa hyvinkin pitkän ajan kuluttua. Esimerkiksi tapauksessa KKO:2001:56 toinen puolisoista haki pesänjakajan määräämistä osituksen toimittamista varten, vaikka erosta oli kulunut jo yli kaksikymmentä vuotta. Ratkaisussa päädyttiin siihen, että ratkaisut siitä, voiko ositusta vielä vaatia, kuuluvat pesänjakajan toimivaltaan. Vaikka osituspakkoa ei siis ole, on siitä huolimatta suositeltavaa, että puolisot tekevät osituksen ja laativat siitä osituskirjan, jotta myöhemmiltä riitaisuuksilta vältyttäisiin. Lisäksi on huomioitava, että jos avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman johdosta, ositus on perintökaaren mukaan tehtävä ennen perinnönjakoa.  

Laissa ei ole myöskään säännöksiä siitä, missä muodossa ositus on tarkalleen ottaen tehtävä. Periaatteessa osituksesta voi sopia suullisestikin, mutta käytännössä ongelmaksi muodostuu se, että suullinen sopimus on lähes mahdotonta näyttää toteen myöhemmin. Jos osituksesta on tehty vain suullinen sopimus, toinen puoliso voi myöhemmin väittää, että ositusta ei ole tehty ja vaatia osituksen toimittamista.

Vaikka puolisot saavat lähtökohtaisesti sopia osituksesta haluamallaan tavalla, ositus on tehtävä niin, että sillä ei loukata velkojien oikeutta. Esimerkiksi ratkaisussa KKO 1959 II 53 tehty ositus katsottiin valeoikeustoimeksi, joten puolison omaisuus voitiin ulosmitata, vaikka se oli osituksessa annettu toiselle puolisolle.

Jos haluat tietää lisää ositusmenettelystä ja osituskirjan laatimisesta, aiheesta löytyy paljon lisätietoa muista Minilexin artikkeleista. Myös lakimiehemme auttavat mielellään ositukseen liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]