Minilex - Lakipuhelin

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen tai kunnianloukkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei, minua uhattiin tuollaisilla. Olin siis 3 v suhteessa varatun miehen kanssa. Suhde oli "julkinen salaisuus", eli reilu 10 ihmistä tiesi, lähimmät ei. Miehellä oli narsistisia piirteitä, keskustelin psykologin kanssa niistä. Jätti, petti ja hyväksikäytti minua todella törkeästi ja sain asiasta ikuiset arvet. Olen tarinaa kertonut muutamalle kaverilleni omana kokemuksena, mainitsematta kuitenkaan kenenkään muiden nimiä. Mutta koska suhteen kuitenkin tiesi niin moni, jutut kiirivät nyt myös hänen nykyiseen suhteeseen. Voinko saada sytteen noista asioista. En ole tahallani tietoa levittänyt. Mies ei ole tätä salaisuutta kertonut nykyiselle naiselleen, mutta nyt hän on saanut siitä kuulla ja mies uhkasi minua syytteillä. Ja nainen uhkasi hakata minut. Teinkö jotain väärin? Olenko syyllinen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

kunnianloukkauksen voi tehdä kahdella tavalla: esittämällä valheellisen tiedon tai vihjauksen, taikka muuten halventamalla. Jos tarina olennaisilta osin vastasi todellisuutta, se ei ollut valheellinen. Muu halventaminen tarkoittaa esimerkiksi hävyttömiä eleitä, sylkemistä tai haukkumista: Sellaista ette ole tehnyt. Kyse ei siis voi olla kunnianloukkauksesta.

Yksityiselämää koskevan tiedon levittämisen kuuluu laajahko julkisuus. Rikoslain 24 luvun 8 §:n mukaan se tehdään joko joukkotiedotusvälineellä tai muuten toimittamalla tieto lukuisten ihmisten saataville. Missään ei säädetä tarkasta lukumäärästä, mutta muutamalle ihmiselle kertominen ei täytä edellytystä. (Sillä ei ole merkitystä, että tieto on myöhemmin levinnyt useammille.) ”Muuten toimittamalla” tarkoittaa lähinnä yleisötilaisuuksissa kailottamista, lentolehtisten levittämistä jne.: Tässä asiassa sellaista ei ole tapahtunut.

Näillä perusteilla kyse siis ei ole kunnianloukkauksesta eikä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Lisäksi voi mainita, että näihin rikoksiin liittyy kohteen tunnistettavuus: Edellytys tuskin täyttyy, jos kertoja ei mainitse nimiä ja vain suppea lähipiiri voi päätellä, kenestä on kyse.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »