Hei,
tutustuin mielenterveyslakiin, mutta en saa selvää:

Saako ihmisen määrätä mieliterveyshoitoon tahdostaan riippumatta, jos hän käyttäytyy väkivaltaisesti muita - kuten omaa aviopuolisoa tai lapsia - kohtaan? Esimerkiksi uhkaa puukolla, lyö nyrkillä tai osoittaa vakavia epäluuloja ja vääristää asioita?

Saako oma aviopuoliso vaatia mielialatarkistuksen puolisolle tässä tapauksessa?

Kiitos.

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Henkilö voidaan määrätä tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon lain mukaan vain silloin, jos hänen todetaan olevan mielisairas, hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan, tai vakavasti vaarantaisi hänen taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta sekä, jos mikään muu terveyspalvelu ei ole riittävä, tai muu terveyspalvelu ei sovellu käytettäväksi. Terveyskeskuksessa työskentelevä virkasuhteinen lääkäri voi kirjoittaa potilaalle tarkkailulähetteen, jossa perustellaan tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämisen edellytyksien täyttyminen hänen tapauksessaan. Tarkkailulähetteellä potilas lähetetään tutkittavaksi sairaalaan, jossa potilas voidaan ottaa tarkkailuun sen selvittämiseksi, ovatko edellytykset tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon olemassa. Viimeistään neljäntenä päivänä tarkkailuun ottamisesta lääkärin tulee laatia potilaasta kirjallinen tarkkailulausunto. Mikäli tarkkailun aikana kuitenkin ilmenee, ettei edellytyksiä hoitoon määräämiselle ole, tulee potilaan tarkkailussa pitämisestä luopua. Ennen hoitoon määräämistä tulee myös selvittää tarkkailuun otetun oma mielipide hoitoon liittyen. Päätöksen tarkkailuun otetun määräämisestä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta tekee sairaalan psykiatrisesta hoidosta vastaava ylilääkäri.

Henkilö on täten mahdollista määrätä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon ensiksi mainittujen laissa säädettyjen perusteiden täyttyessä. Perusteiden täyttymisen arvioinnista vastaa lääkäri. Henkilön määräämistä tahdosta riippumattomaan hoitoon ei täten voi vaatia kukaan muu ulkopuolinen henkilö tässä tapauksessa, ei siis myöskään lähiomainen. Henkilön mahdollisen psyykkisen sairauden selvittämiseksi häntä voi pyrkiä ohjaamaan tutkimuksiin. On myös mahdollista, että henkilö on vain väkivaltainen olematta mielenterveyslain tarkoittamalla tavalla psyykkisesti sairas. Henkilön väkivaltaisuudesta tulisi täten ensisijaisesti aina ilmoittaa poliisille.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]