Tyttöystävälläni on 2 huumausaine tuomiota (3kk ehdollista) ja 2 lievää pahoinpitely tuomiota (sakkoa). Kysymykseni on siis saako suomi luovuttaa kyseiset tiedot australian viranomaisille? Haluaisin nähdä lakipykälän jos saavat luovuttaa. (Esim. Jos se on jonkun eu sopparin kautta mahdollista niin kyseisen sopparin)

1 vastaus


Minilex

4 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Koska Australia ei ole Euroopan unionin jäsenvaltio niin pääsääntöisesti erilaisten tietojen luovuttaminen perustuu valtioiden välisiin sopimuksiin. Tietojen luovuttamisesta säädetään myös kansallisesti. Kotimaisessa lainsäädännässä on rikosrekisterilaissa säädetty 4 §:n 2 momentissa:
”Rikosrekisteritietoja luovutetaan pyynnöstä rikosasian käsittelyä varten toisen Euroopan unionin jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle siten kuin EU-rikosrekisterilaissa säädetään sekä vieraan valtion viranomaiselle siten kuin keskinäistä oikeusapua rikosasioissa koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen 13 artiklassa määrätään taikka siitä erikseen sovitaan tai säädetään.”

Tietojen antaminen rikosrekisteristä voi siis perustua eurooppalaiseen yleissopimukseen tai erikseen sovittaessa tai säädettäessä. Tämä erikseen sopiminen tarkoittaa kahden valtion välisiä sopimuksia. Yksi tällainen sopimus on Suomen ja Australian välinen keskinäistä oikeusapua rikosasioissa koskeva sopimus (SopS 36/1994).

Kyseisen sopimuksen 19 artiklassa säädetään: ”Tämä sopimus ei estä sopimuspuolia antamasta toisilleen laajemmalti oikeusapua muun sopimuksen tai järjestelyn perusteella taikka sopimuspuolten lainsäädännön mukaisesti.” Tätä on tulkittava sopimuksen täytäntöönpanoasetuksen kanssa yhdessä. Asetus Australian kanssa tehdyn keskinäistä oikeusapua rikosasioissa koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta. Asetuksen 2 §:ssä säädetään ” Suomen viranomaiset antavat Australian viranomaisten pyynnöstä oikeusapua rikosasioissa siten kuin sopimuksessa määrätään ja kansainvälisestä oikeusavusta rikosasioissa annetussa laissa (4/94) sekä kansainvälisestä oikeusavusta rikosasioissa annetussa asetuksessa säädetään (13/94).”

Kansainvälisestä oikeusavusta säädetyssä laissa säädetään 24 §:ssä tietojen luovuttamisesta rikosrekisteristä. On aiemmin esitetyn säädäntö ja sopimusketjun mukaisesti mahdollista luovuttaa rekisteritietoja viisumihakemuksia varten.

Valtiosopimuksen perusteella tietoja voidaan luovuttaa rikosrekisteristä. En tiedä, mikä Australian viranomaisten menettely on ja tehdäänkö Australiasta tietopyyntöjä. Tämä on kuitenkin mahdollista. Tietojen pyytämisestä on Australiassa omat säädöksensä, joiden perusteella he tekevät tietopyyntönsä.

Kaikki edellä mainitut kohdat liittyvät rekisteriluovuttamisen tulkintaan. Keskeisenä ovat Suomen ja Australian välisen sopimuksen 19 artikla ja laki kansainvälisestä oikeusavusta ja erityisesti sen 24 §. Luettaessa kansainvälisen oikeuteen kuuluvia säädöksiä ja sopimuksia on hyvä huomata, että käytetyt käsitteet eivät aina vastaa kansallisessa lainsäädännössä käytettyjä merkityksiä.

Toivottavasti tästä on apua ja vastaa kysymykseesi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]