Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvausten kuittaaminen työntekijän palkasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kysyisin että onko tämä nyt oikein. Mieheni sai potkut, kun hän varasti työnantajaltaan rahaa ja nyt työnantaja on kuitannut koko palkan vahingonkorvaukseen ilman jätettävää suojaosaa. Mieheni oli allekirjoittanut paperin jossa oli suostunut palkan kuittaamiseen. Tämäkö nyt tosiaan tarkoittaa että hän luopui siitä että saisi palkastaan edes suojaosan perheensä elättämiseen.

1 vastaus


Minilex

13 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Olet oikeassa, että työnantajan kuittausoikeutta on työsopimuslaissa rajoitettu, eikä mikä tahansa kuittaus tule kyseeseen edes vahingonkorvaustilanteessa. Työsopimuslain 2 luvun 17 pykälän mukaan työnantaja ei saa kuitata työntekijän palkasta vastasaamistaan siltä osin kuin palkka on Ulosottokaaren mukaan jätettävä ulosmittaamatta.

Näin ollen ennen kuin työnantaja tekee kuittauksen työntekijän palkasta, hänen tulee selvittää ja tarkistaa Ulosottokaaressa säädetty palkan suojaosuus, joka työntekijälle on turvattava. Suojaosalla tarkoitetaan rahamäärää, joka velallisen katsotaan tarvitsevan omaan elatukseensa sekä elatuksen varassa olevien aviopuolison, omien ja aviopuolison lasten ja ottolasten elatukseen. Suojaosuuden määrä tarkastetaan vuosittain. Tällä hetkellä se on velallisen itsensä osalta 19,90 euroa ja hänen elatuksensa varassa olevan puolison, oman lapsen ja puolison lapsen osalta 7,15 euroa päivässä seuraavaan palkan maksupäivään asti. Suojaosuus lasketaan kuukaudessa 30 päivältä.

Työntekijän suojaksi asetetut kuittausoikeuden rajoitukset ovat pakottavaa oikeutta, joka tarkoittaa sitä, että rajoituksista ei saa poiketa työntekijän vahingoksi edes työsopimuksella, työehtosopimuksella tai muulla vastaavalla. Mikäli työnantaja on käyttänyt kuittausoikeutta lainvastaisesti, työnantaja on korvausvelvollinen työntekijälle kuittaamisesta aiheutuneesta vahingosta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]