Olin poliiisikuulustelussa, jossa minua syytetään erään joskus tunteman henkilön erottmiesta kirkosta IP-osoitteen (kotitietokone) perusteella. Kuulustelleen poliisin mukaan minun pitää itse todistaa etten ole ko. tekoa tehnyt, poliisin ei tarvitse todistaa mitään. Kuulemma seurauksena voi olla 3 v vankeutta, Miten voin todistaa, että tietokonettani, joka on taloyhtiön netissä, on voinut käyttää myös joku vieras tai hakkeri kun en ymmärrä tietokoneista tarpeeksi. Poliisi myös kertoi, että Eroa kirkosta tarvitsee nimen, osoitteen ja henkilötunnuksen. Kahta jälkimmäistä ei minulla ko. henkilöstä ole tiedossa. Miten voin todistaa sen? En saanut des allekirjoittaa esitutkintapöytäkirjaa kun poliisi veti sen suuttuneena pois. Mitä merkitystä on allekirjoittamattomalla paperilla?

1 vastaus


Minilex

12 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,
Kiitos yhteydenotostanne.

Poliisi on esitutkintaviranomainen, joka tutkii mahdollista rikosta. Syyttäjä taas on viranomainen, joka mahdollisesti nostaa syytteen rikoksesta epäiltyä vastaan. Syyttäjällä on aina niin sanottu todistetaakka, eli syyttäjän on kyettävä osoittamaan ilman epäilystä, että rikoksesta epäilty on tehnyt rikoksen, jotta hänet tuomittaisiin. Rikoksesta epäillyn ei tarvitse todistaa syyttömyyttään, sillä häntä on pidettävä syyttömänä, kunnes syyttäjä pystyy toisin todistamaan. Tämä periaate ilmaistaan sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksessa että YK:n ihmisoikeusjulistuksessa, joiden mukaan rikoksesta syytettyä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

Suomen lain mukaan myös esitutkinnassa rikoksesta epäiltyä henkilöä on pidettävä syyttömänä. Teidän tapauksessanne poliisi on siis virheellisesti ilmaissut teidän olevan velvollinen todistamaan syyttömyytenne.

Poliisin on myös annettava kuulusteltavan henkilön, eli myös rikoksesta epäillyn, tarkistaa sekä allekirjoittaa esitutkintapöytäkirjan jokainen sivu. Allekirjoittamaton esitutkintapöytäkirja ei ole pätevä tuomioistuimen edessä.

Teidän tulisi joka tapauksessa ottaa yhteys lakimieheen esimerkiksi lakipuhelimeen soittamalla.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]