Moi, sain toissa päivänä parkkisakon. Sakon syy oli maastopysäköinti. Olin pysäköinyt varsinaisen parkkipaikan viereen nurmelle, josta ei koitunut haittaa muille. Syy parkkeeraamiseen oli kun lukiollamme ei ole tarpeeksi parkkipaikkoja, joten monet joutuvat parkkeeraamaan parkkipaikan ulkopuolelle. Aikaisemmin lukion rehtori oli aina ilmoittanut virheellisestä parkkeeraamisesta eikä sakkoja ole tullut.
Sakon jälkeen parkkeerasin viereiseen AMK:n parkkipaikkaan ja sain tänään tietää että sinnekkään ei saisi lukiolainen parkkeerata.
Joten kysymys kuuluu: onko lukio velvollinen tarjoamaan kaikille lukiolaisille parkkipaikat (lukiolainenhan on lain mukaan työssäkäyvä) ja oliko tuo kyseinen sakko oikeudenmukainen?

2 vastausta


Minilex

2 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lukiolla ei ole velvollisuutta järjestää kaikille lukiolaisille parkkipaikkoja. Useimmissa tapauksissa tämä ei olisi kohtuullista eikä edes mahdollista, kun lukioissa voi olla monta sataa opiskelijaa.
Kertomasi perusteella olit pysäköinyt pysäköintialueen ulkopuolelle. Ilmeisesti alueella pysäköinti merkittyjen parkkiruutujen ulkopuolelle oli kielletty. Sillä seikalla, että pysäköintisi ei aiheuta haittaa muille, ei ole merkitystä, jos pysäköinti on tapahtunut ehtojen vastaisesti. Näin ollen vaikuttaisi siltä, että parkkisakko on annettu lainmukaisesti, vaikka se ei ehkä sinusta oikeudenmukaiselta tuntuisikaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Minilex

2 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kiitos viestistä,
Kertomasi perusteella oletan, että parkkipaikan viereinen nurmi on yksityistä aluetta. Lain mukaan yksityiselle alueelle ei saa pysäköidä autoa ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa. Pysäköintiä koskevat määräykset tulee kuitenkin ilmaista selkeästi havaittavalla tavalla. Kertomasi mukaan lukion rehtori oli ilmoittanut virheellisestä parkkeeraamisesta. Voisin sillä perustein olettaa, että pysäköintiä koskevasta kiellosta oli informoitu ja nurmelle parkkeeranneet olivat olleet tietoisia kyseisestä kiellosta. Tällä perusteella sakkojen antaminen on todennäköisesti ollut perusteltua. Lukiolla olisi hyvä olla oppilaita varten tarpeeksi parkkipaikkoja, jotta jokaisella on mahdollisuus tulla autolla kouluun. Kuitenkin ottaen huomioon oppilasmäärän ja muutoin oppilaitosten puitteet, ei ole todennäköisesti mitenkään mahdollista varmistaa jokaiselle vapaata parkkipaikkaa ainakaan sellaisessa tapauksessa, jossa käytännössä kuka tahansa pystyy parkkeeraamaan auton parkkipaikalle. Näin ollen tilanteessa ainoa mahdollisuus on pyrkiä löytämään lähialueen parkkipaikkoja, missä pysäköinti on sallittu.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »