Hei! Haluaisin tietää, kuinka kirjesalaisuuden rikkomisen voi todistaa? Kuinka voi todistaa, että joku toinen on luvattomasti avannut toiselle henkilölle osoitetun kirjeen? Sellainen asiahan voi olla hyvin vaikea todistaa varmasti. Lisäksi haluaisin tietää, jos teko katsotaan kirjesalaisuuden rikkomiseksi jos joku on avannut luvatta toiselle osoitetun kirjeen, mutta kuitenkin antaa kirjeen vastaanottajan sitten lukea kyseessä olevan kirjeen, eli esim. jos henkilö avaa kirjeen luvatta mutta sitten skannaa ja lähettää varsinaiselle vastaanottajalle kirjeen sisällön sähköisesti, vaikka vastaanottaja on selvästi kieltänyt avaamasta hänelle osoitettua kirjettä?

1 vastaus


Minilex

14 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kiitos kysymyksestänne. Rikoslain mukaan viestintäsalaisuuden loukkaus on kyseessä esimerkiksi silloin, kun henkilö oikeudettomasti avaa toiselle osoitetun suljetun viestin (esim. kirjeen), tai suojauksen murtaen hankkii tiedon teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä. Viestintäsalaisuuden loukkausta koskeva rikoslain rangaistussäännös suojaa siis yksilön kirjesalaisuutta. Täten mikäli henkilö ilman suljetun kirjeen vastaanottajan suostumusta avaa toiselle tarkoitetun kirjeen, on kyse viestintäsalaisuuden loukkauksesta.

Sille ei anneta oikeudellista merkitystä, vaikka kirjeen luvatta avannut henkilö toimittaisikin kirjeen oikealle vastaanottajalle sen avattuaan. Vaikka henkilö tällöin toimittaisikin kirjeen sen oikealle vastaanottajalle, on hän silti loukannut viestintäsalaisuutta. Rikosvastuun syntymisen kannalta olennaista on kuitenkin kirjeen avanneen henkilön tahallisuus: mikäli henkilö ei ole tahallisesti avannut toiselle osoitettua kirjettä, ei kyse ole viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Teko edellyttää siis tahallisuutta ollakseen rikos.

Näyttökysymykseen ei voida antaa yksiselitteistä vastausta. Viimekädessä esitutkintaviranomainen mahdollisen esitutkintansa kautta selvittää asiaan liittyvää näyttöä ja pyrkii selvittämään asioiden oikean kulun.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]