Minilex - Lakipuhelin

Syytäjän syytteen muuttaminen toiseksi kesken oikeusistunnon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyttäjä syyti asiakasta. Käräjäoikeudessa istunnon aikana, syytteeltä putosi pohja pois syytäjän oman todistuksen kautta. Yllättäen syyttäjä muutti syytettä aivan toiseksi kesken istunnon. Tuomari pohti asiaa viikon ja antoi kansliatuomion asiassa. Tuomio langetettiin ja syyttäjä kansliatuomiossa oli eri kuin käräjäoikeusistuntosalissa syytteen toiseksi muuttanut syyttäjä. Miten tällainen on mahdollista? Poliisille rikostutkintapyyntö ei tuottanut esitutkintaa ylittävää kynnystä, vaan poliisi toteaa, ettäsyyttäjä saa muuttaa syytteen kesken istunnon. Tämä ei pidä paikkaansa. Miten tällaiseen toimintaan tulee suhtautua?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Tuomioistuinta sitoo ainoastaan syyttäjän esittämä teonkuvaus, eli syyttäjän kertomus tapahtumien kulusta ja vastaajan käyttäytymisestä ja tarkoituksesta. Syytettä voidaankin tietyissä rajoissa muuttaa myös oikeudenkäynnin aikana. Syytesidonnaisuuden ulkopuolelle jäävät rikosnimike, rangaistusvaatimuksen perustana olevat lainkohdat ja syyttäjän vaatima rangaistus. On myös mahdollista, että syyttäjä tarkistaa syytettään esimerkiksi vetoamalla uuteen oikeustosiseikkaan syytteen tueksi. Syyttäjä voi myös laajentaa syytettään niin, että se käsittää myös toisen teon, jos tuomioistuin katsoo tämän sopivaksi.

Syytteenmuutoskiellon tarkoitus on turvata vastaajan oikeusturva. Vastaajan tulee jo haastehakemuksen ja haasteen perusteella tietää, mistä häntä syytetään, jotta hän voi puolustautua asianmukaisesti. Mahdollisuus syytteen tarkistamiseen, ja laajentamiseen tuomioistuimen luvalla, turvaavat puolestaan rikosvastuun toteutumista. Syytteenmuutoskiellon jousto ei kuitenkaan koskaan saa estää vastaajan puolustautumismahdollisuutta tai muutoinkaan estää hänen mahdollisuuttaan oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]