Meillä on ollut lapsista toimiva vuoroviikkoasuminen 2011 lähtien. Lapset asuvat kirjoilla luonani. Vuodesta 2014 tilanne muuttui ja lasteni isä alkoi houkutella lapsiani luokseen. Ex-puolisoni vei minut 2014 käräjille. Isä manipuloi pojan minua vastaan keväällä -15, poika jäi sinne enkä saa enää häneen yhteyttä. Syksyllä 2015 tyttärenikin saatiin sinne. Käräjiltä tuli päätös 11/15 että isän tulisi noudattaa vuoroviikko tapaamissopimusta, mutta tuloksetta. En ole kuullut lapsistani mitään 3 viikkoon. Enkä saa heihin yhteyttä. Voiko isää jo syyttää rikoslain 25 pykälän lapsen omavaltaisesta huostaanotosta? Tuntuu että isä saa tehdä mitä vaan. Voiko tässä tehdä mitään? Lieventävää on että lapseni ovat dysfaatikkoja, kyseessä 14 ja 12 vuotiaat ja ikätasoa nuorempia.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Rikoslain esitöistä voidaan hakea suuntaa lapsen omavaltaista huostaanottoa koskevan rikoslain 25:5 §:n tulkintaan. Lakivaliokunnan mietinnön (LaVM 22/1994 vp) mukaan säännöksellä on tarkoitus suojata lapsen tosiasiallista huoltosuhdetta oikeudettomilta muutoksilta. Tunnusmerkistössä mainittu lapsen huostaan ottaminen tarkoittaa pelkkää vierailua tai hetkellistä huolenpitoa pitempiaikaisempaa suhdetta, joten mahdollista saattaisi olla pitää kolmen viikon ajanjaksoa jo riittävänä aikana.

Kuitenkin lakivaliokunnan mietinnössä todetaan myös, ettei vanhempi toimi omavaltaisesti, jos 12 vuotta täyttänyt lapsi itse muuttaa tai haluaa jäädä kyseisen vanhemman luo. Lapsen omalla tahdolla on siis merkitystä sen suhteen, voiko lapsen omavaltaisen huostaanoton tunnusmerkistö täyttyä.

Vaikka kyse ei olisi rikoksesta, on mahdollista hakea lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan tuomion tai sopimuksen täytäntöönpanoa. Asiasta säädetään lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta annetussa laissa. Täytäntöönpanoa voi hakea käräjäoikeudelta tai suoraan ulosottomieheltä, jos huoltoa koskevan päätöksen antamisesta on kulunut alle 3 kk. Täytäntöönpano voidaan määrätä toimitettavaksi joko niin, että vanhemman on luovutettava lapsi sakon uhalla tai lapsi voidaan määrätä noudettavaksi. Kuitenkaan lain 2 §:n mukaan täytäntöönpanoon ei saa ryhtyä vastoin 12 vuotta täyttäneen lapsen tahtoa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]