Hei!
Miten pystyn haastamaan ulkomaalaisen oikeuteen. Ostin tavaraa etelä Euroopasta ja myyjä jätti lähettämättä yhden oleellisen tavaran, arvo lähes 1000 euroa. Löytyy kiistattomat todisteet myyjän olevan syyllinen, oli erittäin härski huijaus. Myyjä jopa väärensi dokumentin yhden Euroopan instituution nimissä. Löytyy myyjän nimi, puh nro, osoite ja tilinumero.
Tai minkä nimiseen instituutioon tulee olla yhteydessä? Kyseessä siis italialainen.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos yhteydenotostanne.

Kyseessä kuulostaa olevan sopimusrikkomus, jonka sopimuksen toinen osapuoli on tehnyt jättäessään lähettämättä teille maksamaanne tuotetta. Sopimuksiin sovelletaan sopimuksessa sovittuja kohtia sekä tässä tapauksessa Euroopan Unionin sopimusoikeudellisia säännöksiä sekä periaatteita.

Sopimusriidat ovat yksityisoikeudellisia riita-asioita, joista voidaan nostaa kanteita tuomioistuimissa. Pääkysymys onkin, minkä valtion tuomioistuimessa riita-asia kyseisestä sopimuksesta tulisi käsitellä, Suomen vai Italian tuomioistuimessa.

Lähettämästänne kysymyksestä ei käy ilmi, onko kyseessä ollut Euroopan Unionin säännösten mukainen kuluttajasopimus (consumer contract). Jos on, teillä on oikeus saattaa yksityisoikeudellinen kanne vireille Suomessa. Riita-asian kanne saadaan vireille tekemällä kirjallinen haastehakemus käräjäoikeudessa.
Jos kyseessä ei ole tällainen kuluttajasopimus, on haaste lähtökohtaisesti nostettava siinä Euroopan Unionin maassa, jossa haasteen vastaaja eli tässä tapauksessa sopimuksen italialainen osapuoli oleskelee. Kuitenkin kantajalla, eli tässä tapauksessa teillä, on oikeus nostaa kanne omassa oleskelumaassa, tässä tapauksessa Suomessa. Sopimuksen toisella osapuolella on tässä tapauksessa oikeus valittaa ja vaatia asian käsittelyä tuomioistuimessa maassa, jossa he oleskelevat, tässä tapauksessa Italiassa. Jos toinen osapuoli ei kuitenkaan valita, käsitellään riita-asia tuomioistuimessa, jossa kanne laitettiin vireille.

Teidän tulisi siis varmistaa, minkälainen sopimus on kyseessä, ja laittaa kanne vireille käräjäoikeudessa kirjallisella haastehakemuksella.
Voitte ottaa tarvittaessa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »