Tuomittu 8kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen vuoden koeajalla sekä ajokortti hyllylle 9kk ajaksi, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.
Jos koeajalla ajaa kortitta tuleeko ehdollinen vankeurangaistus laittaa täytäntöön ehdottomana??

Kiitos vastauksesta.

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Rikos, josta on tuomittu enintään kahden vuoden vankeusrangaistus, voidaan tuomita ehdollisena vankeutena. Tähän liitetään koeaika, jonka pituus on 1-3 vuotta. Koetusaika alkaa ehdollisen rangaistuksen sisältävän tuomion julistamisesta tai antamisesta. Tuomiossa on määrättävä koetusajan päätymispäivä. Koeaika on juuri asian ydin siinä, että kyseessä ei ole ehdoton vankeusrangaistus. On annettu tilaisuus osoittaa olevansa pohjimmiltaan oikeuden kirjaimen mukaista elämää viettävä kansalainen. Kuitenkin, kysymyksessäsi tulee juuri esiin vastauskin. Jos koeaikana esimerkiksi syyllistyy uuteen samankaltaiseen rikokseen, kuin mistä se aiempi ehdoton vankeusrangaistus on tuomittu, voidaan vanhakin ehdollinen tuomio panna ehdottomana täytäntöön. Toisin sanoen, tuomioistuimen harkinnasta riippuu, laitetaanko myös vanha ehdollinen tuomio täytäntöön. Vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi, jollei yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitäminen vaadi rangaistuksen tuomitsemista ehdottomana.

Jos uudesta rikoksesta tuomitaan vuotta pitempään ehdottomaan vankeusrangaistukseen, on aikaisempi ehdollinen rangaistus määrättävä pantavaksi täytäntöön. Toisin sanoen, mikäli uudesta rikoksesta seuraa ehdoton ja yli vuoden pituinen vankeusrangaistus, tuomioistuin ei voi enää edes harkita tuomitsevansa enää ehdollista ja se aiempikin ehdollinen pannaan ehdottomana täytäntöön uuden rikoksen tuomion mukana.

Kysymyksesi mukaisesta kortitta ajosta voidaan tuomita sakkoa tai enintään puoli vuotta vankeutta. Täten kysymyksen mukaisessa tilanteessa, jos ajaa kortitta, tuomioistuin harkitsisi sitä, laitetaanko vanha ehdollinen tuomio täytäntöön vai ei. Jos tuomioistuin harkitsee, että entinen ehdollinen vankeusrangaistus pitää nyt suorittaa ehdottomana, seuraamuksena on siis suurempi rangaistus, kuin tuo pelkästä kortitta ajamisesta seuraava enintään kuusi kuukautta vankeutta. Tällöin vanha tuomio laskettaisiin yhteen uuden tuomion kanssa soveltaen lain säännöksiä.

(Yhteistä rangaistusta määrättäessä eri rikoksista seuraavan ankarimman enimmäisrangaistuksen saa ylittää, mutta rangaistus ei saa olla eri rikosten enimmäisrangaistusten yhteisaikaa pitempi. Kysymyksen mukaisessa tapauksessa ajatellaan nyt tilannetta, jossa sama tekijä jäisi kiinni kortitta ajosta koeaikana. Aiemmin tekijän kontolla olisi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vammantuottamus. Kun tähän lisättäisiin vielä kortitta ajo koeaikana, voitaisiin tuomita enintään kolmen vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen yhteisrangaistussäännösten perusteella.

Kuitenkin on huomioitava, että tuomioistuin voi myös määrätä ehdollisen vankeuden täytäntöönpantavaksi vain osaksi, jolloin rangaistus jää muulta osin ehdolliseksi entisin koeajoin. Toisin sanoen, lopullisen ehdottoman/ehdollisen vankeustuomion pituutta on vaikea arvioida tässä vaiheessa, koska sen harkitsee tuomioistuin. On mahdollista, että osa vankeusrangaistuksesta jäisi ehdolliseksi vielä odottamaan ja koeaika jatkuisi siitä, mihin se viimeksi jäi. On myös mahdollista, että henkilö tuomittaisiin jälleen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Toisaalta on mahdollista siis myös osittain ehdoton ja osittain ehdollinen vankeusrangaistus. Vielä on mahdollinen siis kokonaan ehdoton vankeusrangaistus).

Hyvää kevättä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »