Hei,

Olimme kaverin kanssa koulun katolla illalla ja joku mies tuli ottamaan mopojemme rekisterikilvistä kuvat. Nyt 2 kuukautta tapahtumasta tuli poliisilta kirje että pitää tulla kuulusteluihin ja epäillään varkauden yrityksestä. Mitä tässä pitää tehdä? Me vain olimme katolla eikä todellakaan yritetty varastaa mitään.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

ensinnäkään teidän ei tarvitse olla kovin levottomia. Poliisin kuulusteluissa käy hyvin suuri määrä ihmisiä: Valtaosa heistä vapautuu pian epäilyistä. Useimmat epäilyt eivät koskaan etene tuomioistuimeen asti. Asia nimittäin etenee tuomioistuimeen vain, jos epäillyn syyllisyydestä esitetään vakuuttavaa näyttöä.

Teidän tapauksessanne epäily varkauden yrityksestä vaikuttaa hyvin omituiselta. Varkauden yritys näet tarkoittaa, että tekijä on aloittanut itse teon: omaisuuden anastamisen. Yritys alkaa esimerkiksi silloin, kun tekijä rikkoo ikkunan tai käy käsiksi lukkoon.

Tässä tapauksessa poliisi kenties epäilee, että teidän tarkoituksenne oli murtautua kouluun esimerkiksi kattoikkunan tai -luukun kautta. Mutta tämä epäily vaikuttaa hyvin huteralta teidän tietojenne pohjalta. Epäily olisi perusteltu, jos teillä olisi ollut mukana murtovälineitä ja jos olisitte esimerkiksi käyneet luukkuun käsiksi. Asia etenee tuomioistuimeen vain, jos poliisilla on esittää tällaista konkreettista näyttöä.

On toki epätavallista, että ylipäänsä olitte koulun katolla. Ei se tietenkään sinänsä ole rikollista, mutta herättää ihmetystä. Siksi olisi hyvä, jos osaisitte kuulustelussa sanoa jonkin konkreettisen syyn, miksi menitte katolle.

Laki ei tosin sinänsä vaadi teitä puhumaan kuulustelussa mitään. Teillä ei myöskään ole velvollisuutta puhua totta. Kun sanotaan, että epäillyn ei tarvitse myötävaikuttaa asian selvittämiseen, tarkoitetaan näitä kahta asiaa. Toki käytännössä on hyvä puhua ja puhua totta, jos ei ole tehnyt rikosta.

Jos haluatte, saatte käyttää kuulustelussa lainoppinutta avustajaa, esimerkiksi asianajajaa tai julkista oikeudenkäyntiavustajaa. Teidän asianne näyttää kuitenkin melko yksinkertaiselta, joten avustaja ei ehkä ole tarpeen. Avustajaa voi toki vaatia myös kesken kuulustelun, jos tilanne alkaa tuntua ahdistavalta.

Kuulusteluun osallistuminen on lakisääteinen velvollisuus, eli teidän pitää noudattaa kutsua. Kuulustelua ei mitenkään tarvitse pelätä, jos on syytön: Poliisi ei yritä pakottaa, uuvuttaa tai lahjoa tunnustamaan mitään. Jos joku poliisi tekee sellaista, hän syyllistyy itse rikokseen.

Tietojenne perusteella kyse ei ole varkauden yrityksestä. Mutta kun joku on tehnyt rikosilmoituksen, poliisin pitää tutkia asia ja varmuuden vuoksi kuulustella teitä. Syyte kuitenkin vaatii huomattavasti konkreettisempaa näyttöä rikoksesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »