Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
31 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Suomen lainsäädännön mukaan ilmaisunvapaus on perustuslailla turvattu oikeus. Tämä tarkoittaa, että jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä vapaasti, myös poliittiset ja yhteiskunnalliset mielipiteet. Ilmaisunvapaus ei kuitenkaan ole absoluuttinen, ja siihen voi kohdistua rajoituksia, jos ilmaisu täyttää tiettyjen rikosten tunnusmerkistön.
Suomen rikoslain mukaan voidaan tuomita, jos henkilö esittää vakavia uhkauksia toista kohtaan. Tällainen uhkailu voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin, mutta ilmaisu, kuten "Kuolema Amerikalle!", kohdistuu valtioon eikä yksittäiseen henkilöön tai ryhmään, joten se ei yleensä täytä uhkailun tunnusmerkistöä.
Suomen rikoslaissa säädetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tämä tarkoittaa, että jos henkilö julkisesti levittää tai asettaa saataville lausuman tai muun viestin, jossa uhataan, herjataan tai solvataan jotakin kansanryhmää, hän voi syyllistyä rikokseen. Huomionarvoista on, että "Kuolema Amerikalle!" ei suoraan kohdistu tiettyyn kansanryhmään, vaan se on poliittinen ilmaus, joka kohdistuu valtioon.
Ilmaisunvapautta voidaan rajoittaa, jos ilmaus uhkaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Jos esimerkiksi "Kuolema Amerikalle!" -huudon katsottaisiin yllyttävän väkivaltaan tai aiheuttavan vakavaa vaaraa yleiselle järjestykselle, siihen voitaisiin puuttua. Jos kyseessä taas on rauhanomainen poliittinen ilmaisu, joka ei yllytä väkivaltaan tai aiheuta suoraa uhkaa, siihen puuttuminen olisi epätodennäköisempää. Poliittisten mielipiteiden ilmaiseminen on laillista, kunhan se ei riko muita lakeja.
Yhteenvetona huudon "Kuolema Amerikalle!" esittäminen sinällään ei todennäköisesti johda rikosoikeudellisiin seuraamuksiin, jos se tulkitaan poliittiseksi mielipiteenilmaisuksi. Ilmaisunvapaus suojaa tällaisia mielipiteitä, kunhan ne eivät yllytä väkivaltaan, uhkaa yleistä järjestystä tai kohdistu tiettyyn kansanryhmään tavalla, joka voisi täyttää kiihottamisen kansanryhmää vastaan tunnusmerkistön. Jos ilmaisuun liittyy yllyttämistä väkivaltaan tai vakavaan häiriökäyttäytymiseen, tilanteeseen voidaan puuttua poliisin toimesta yleisen järjestyksen turvaamiseksi.
Ilmaisunvapauden rajoja testattaessa on aina hyvä miettiä mahdollisia seurauksia ja harkita, miten ilmaisu voi vaikuttaa yleiseen turvallisuuteen ja järjestykseen.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.