Isä hoitanut 2 vuotiaasta humalassa kotonaan yksin. Ei tietoa kuinka kauan ollut humalassa, mutta soittanut äidin aamulla hakemaan lapsen pois sillä verukkeella, että lapsi olisi kipeä ja ei halunnut julkisissa liikkua. Puhelussa isä selvästi päihtynyt ja äiti soittanut lastensuojen päivystykseen, sillä äidin saapumiseen paikalle olisi kestänyt 45min autolla. Lastensuojelu soittanut isälle ja kirjaus että vaikutti päihtyneeltä löytyy. Isä sanoi tuolloin etteivät olleet kotona, jotta lastensuojelu ei olisi tullut paikalle. Äidin saapuessa paikalle isä vahvasti päihtynyt ja lapsi vähäpukeinen pakkassäässä. Äiti poistunut paikalta lapsen kanssa ja lastensuojelu teki vain lasuilmoituksen. Nyt isä myöntänyt olleensa humalassa tuolloin. Pystyykö asiaa vastaan nostamaan jonkun rikosilmoituksen?

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kyseisen kaltaisessa tilanteessa on mahdollista, että heitteillepanon tunnusmerkit täyttyvät, milloin asiasta on kannattavaa tehdä rikosilmoitus rikosprosessin aloittamiseksi. Tunnusmerkkien täyttyminen riippuu kuitenkin tietyistä seikoista ja tapahtuneesta.

Rikoslain mukaisesti heitteillepanoon syyllistyy se, joka saattaa toisen avuttomaan tilaan tai jättää sellaiseen tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja siten aiheuttaa vaaraa tämän hengelle tai terveydelle.

Kuka tahansa voi syyllistyä heitteillepanoon, jos on ensiksi saattanut toisen avuttomaan tilaan. Henkilö voidaan saattaa avuttomaan tilaan millä tahansa aktiivisella toiminnalla.

Avuttomaan tilaan jättämisestä rangaistaan, jos henkilöllä on velvollisuus huolehtia avuttomaan tilaan joutuneesta, eli erityinen vastuuasema. Tällainen voi perustua perhesuhteisiin, kuten esimerkiksi vanhemmuuteen.

Rangaistavuus edellyttää myös sitä, että teko aiheuttaa henkilövahingon vaaraa. Tässä arviossa huomioidaan uhrin tila, mahdollisuudet selviytyä, muiden ihmisten paikalla oleminen sekä teon tapahtumapaikka. Jos esimerkiksi paikalla on ollut muita ihmisiä ja henkilön on mahdollista saada viipymättä apua, ei hänen terveyttä tai henkeä ole vaarannettu. Sattumanvarainen avun saanti ei kuitenkaan poista rangaistavuutta.

Heitteillepano on rangaistavaa ainoastaan tahallisena, eli tietoisena henkilön avuttomasta tilasta ja siitä johtuvasta henkilövahingon vaarasta.

Jos tilanne on siis ollut sellainen, että lapsi on ollut yksin pakkasessa vähäpukeisena kauan, voisi tämän rikoksen kriteerit täyttyä. Jos isä on ollut läsnä kuitenkin tilanteessa ja ulkona ollaan oltu vain hetki, asia on epävarmempi ja asiaan vaikuttaa useampi seikka. Asiasta on kuitenkin kannattavaa tehdä rikosilmoitus, jos teon tunnusmerkistö täyttyy tai sen epäillään täyttyvän.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]