Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
60 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestinnän salaisuus on loukkaamaton. Kirjesalaisuus suojaa lähettäjän ja vastaanottajan välistä viestintää ainoastaan kolmansilta osapuolilta. Ulkopuolinen ei siis saa ottaa selkoa viestistä. Näin ollen laki ei kiellä julkaisemasta viestiä, jonka osapuolena itse on.
Tilanteessanne sovelletaan Suomen rikoslakia. Käytännössä tilanteessanne on tapahtunut yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen (Luku 24, §8). Joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan, syyllistyy yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Teon rangaistavuuden edellytyksenä on kuitenkin, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Tiedon esittämisessä käytetty väline itsessään ei ole tulkinnan kannalta olennainen, vaan keskeistä on se, miten suuren joukon käytetty väline saavuttaa. Teon täyttyminen ei myöskään edellytä tietoon saattamista, vaan riittää, että yksityiselämää koskeva tieto on toimitettu lukuisten ihmisten saataville, esimerkiksi tietoverkkoon. Teidän tapauksessanne ainut kenelle tätä yksityiselämää loukkaavaa tietoa on levitetty on sinä, joka käytännössä tarkoittaa, että tämän rikoksen tunnusmerkit eivät täyty.
Suomen rikoslain mukaan kunnianloukkaukseen syyllistyy se, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Jos väite rikokseen syyllistymisestä on perätön ja se voi aijheuttaa vahinkoa tai halveksuntaa, kunnianloukkaus voi tulla tapauksessa arvioitavaksi. Kuitenkin tämä viestien levittäminen ja väiteet ovat ilmeisesti totta, jonka vuoksi kunnianloukkauksenkaan tunnusmerkistö ei täyty.
Suosittelen teitä soittamaan lakipuhelimeemme ja kysymymään lisäneuvoja.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.