Hei,

Onko tässä tapahtunut "yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen"? Olen erään naisen ja hänen siskonsa kanssa keskustellut mm omista henk koht asioistani Messengerin, Watsappin ja tekstiviestien välityksellä.

Olen yrittänyt auttaa tätä kyseistä henkilöä keskustelemalla hänen siskonsa kanssa. Siskon ratkaisu oli näyttää meidän välinen keskustelu tälle henkilölle. Sen jälkeen kyseinen henkilö jakoi keskustelun vielä omalle ystävälleen.

Tämän lisäksi olen kirjoittanut sähköposteja kyseiselle henkilölle joissa arkaluontoisia yksityisasioita ja tämä henkilö on sitten jakanut niitä eteenpäin siskolleen ja kaverilleen.

Haluaisin tietää onko tälläinen toiminta ihan ok Suomessa. Kirjoituksien sisältö on arkaluontoista ja siellä on sellaisia asioita joista en halua puhua muille.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä säädetään rikoslaissa. Sen mukaan siihen syyllistyy henkilö, joka oikeudettomasti käyttämällä joukkotiedotusvälineitä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen taikka kuvan siten, että se on omiaan aiheuttamaan kärsimystä, vahinkoa tai halveksuntaa loukatulle. Joukkotiedotusvälineillä tarkoitetaan esimerkiksi nettisivua, jolloin tieto on usean saatavalla. Parille ihmiselle tiedon jakamista ei katsota täksi rikokseksi, mutta esimerkiksi jos lähettää viestin 900 facebook-kaverille, voidaan silloin katsoa tiedon oleva jo ”lukuisten ihmisten saatavilla”. Kuitenkin parilla kaverille tiedon jakamista ei vielä katsota rikokseksi.

Oletan, että sinun viestejäsi ei ole kuitenkaan näytetty kuin parille ihmiselle. Silloin ainakaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen rikoksena ei tule kyseeseen. Jos kuitenkin levittely jatkuu useammalle tai muuttuu laajemmaksi, kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »