Hei! (hieno palvelu Teillä!)

Olen saanut Helsingin käräjäoikeudelta tuomion väärän ilmiannon ja perättömän lausuman perusteella pahoinpitelystä, jota en ole tehnyt.
Tuomio: 30 päiväsakkoa yht. 180e, vahingonkorvausvelvoitteet n.10000e + korot
Olen antanut Hovioikeusvalituksen yksityisen as.ajotoimiston tehtäväksi 15.7. mennessä.
Olen luonnollisesti tehnyt myös rikosilmoituksen as.om. kohtaan väärästä ilmiannosta ja perättömästä lausumasta käräjäoikeudessa. Nyt kysyisin, että mikäli Hovioikeus ei myönnä lupaa pääkäsittelyyn, menevätkö vahingonkorvaukseni ulosottoon, kun poliisi aloittaa rikostutkinnan valituksen eväämisen jälkeen? Olen työmarkkinatuella, eikä minulla ole realisoitavaa omaisuutta, sillä kiinteistöni ovat yhteisomistuksessa veljeni kanssa.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tuomioistuimen tuomio toimii ulosottoperusteena. Tuomiolla vahvistettu maksuvelvollisuus saadaan panna ulosotolla täytäntöön, vaikka tuomio ei olisi lainvoimainen, mikäli velallinen ei aseta vakuutta, jolla turvataan maksuun oikeutetun saatava. Käräjäoikeuden sinulle tuomitsevat korvaukset voidaan siten periä ulosotossa jo nyt. Ulo­sot­to­toi­men­pi­tei­tä ei kuitenkaan yleen­sä saa­te­ta lop­puun, en­nen kuin tuo­miois­tui­men pää­tös on saanut lainvoiman.

Kun asia etenee valituksen perusteella hovioikeuteen, tarkastellaan asiassa ensimmäiseksi, että otetaanko asiaa tutkittavaksi hovioikeudessa. Jos tämän jatkokäsittelylupamenettelyn jälkeen hovioikeus ei ota asiaa käsiteltäväksi, saa käräjäoikeuden tuomio lainvoiman, ja on näin ulosottokelpoinen. Jos taas asia otetaan jatkokäsittelyyn, annetaan asiassa hovioikeuden tuomio. Pääkäsittely tarkoittaa sitä, että asianosaiset kutsutaan paikalle kuultaviksi ja asiassa otetaan vastaan henkilötodistelua. Pääkäsittelyä ei aina järjestetä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei hovioikeus käsittelisi asiaa. Jos hovioikeus ottaa asian käsiteltäväksi ja toteaa sinut syyttömäksi tai alentaa tuomiotasi / korvausvelvollisuuttasi, vaikuttaa se myös ulosottoon, sillä tuomio toimii ulosottoperusteena.

Asiassa tekemäsi rikosilmoitus perättömästä lausumasta yms. ei vaikuta korvausvelvollisuuteesi pahoinpitelysyytteestä johtuen, sillä korvausvelvollisuuden edellytykset tutkitaan pääasian (pahoinpitely) yhteydessä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »