Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
31 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Urheiluseura voi yleensä rajoittaa tai kieltää urheilijan osallistumisen sen toimintaan tieetyin perustein. Useilla urheiluseuroilla on esimerkiksi omat säännöstönsä ja kurinpitomenettelynsä, jotka voivat antaa oikeuden rajoittaa urheilijan toimintaa, esimerkiksi, jos urheilijan toiminta on ristiriidassa seuran arvojen tai sääntöjen kanssa. Jos taas urheilijalla on sopimus seuran kanssa, sen sisältö ja mahdolliset rikkomukset voivat vaikuttaa urheilijan osallistumisoikeuteen. Urheiluseurat voivat käyttää harkintaa, erityisesti tilanteissa, joissa urheilijan käytös – riippumatta siitä, onko kyseessä rikostuomio vai ei – voi heikentää seuran mainetta tai arvoja.
Jos urheilija on saanut tuomion hovioikeudessa, mutta tuomio ei ole lainvoimainen, tämä voi olla seuralle vaikea tilanne. Koska rikosprosessi ei ole vielä lopullisesti päättynyt, oikeudellinen periaate syyttömyysolettamasta (eli henkilöä pidetään syyttömänä, kunnes toisin todistetaan) on vielä voimassa. Seura voi kuitenkin silti harkintansa mukaan tehdä päätöksiä, jotka perustuvat sen omiin sääntöihin ja arvostuksiin. Esimerkiksi seura saattaa päättää, että urheilijan osallistuminen ei ole toivottavaa prosessin aikana, jos kyseessä oleva rikos on vakava ja sillä voi olla vaikutusta seuran maineeseen.
Suomen oikeudessa ei ole yleistä velvoitetta, jonka mukaan urheiluseura olisi automaattisesti velvollinen antamaan kirjallisia perusteluja urheilijalle, jos tämä estetään osallistumasta toimintaan. Kuitenkin monet urheiluseurat noudattavat hyviä hallintokäytäntöjä, joihin kuuluu läpinäkyvyys ja oikeudenmukaisuus, ja tämän perusteella olisi usein suositeltavaa antaa urheilijalle kirjalliset perusteet päätökselle. Jos taas urheilijalla on sopimus seuran kanssa, sopimuksessa saattaa olla ehtoja siitä, että erimielisyystilanteissa tai toimintarajoituksista tulee antaa kirjalliset perusteet.
Urheiluseuran toiminta riippuu pitkälti heidän sisäisistä säännöistään ja siitä, miten he suhtautuvat urheilijan toimintaan tai maineeseen vaikuttaviin tekijöihin.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.