Minilex - Lakipuhelin

Kunnianloukkaus ylittyykö uhkailussa tai syytöksissä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Taustalla toisia kunnioittavaa käytöstä sekä arvostusta puolin ja toisin toisten elämää myös kunnioittaen. Sitten tulee vaihe kun toinen haluaa että ei oteta yhteyttä 3 kuukauteen. Pidän itse sopimuksesta kiinni ja sitten 2kk jälkeen pyynnön esittäjä kertoo tavanneensa uuden ihmisen johon haluaa tutustua eikä koe että voitaisiin enää edes kavereita olla. Myöhemmin kirjeen jälkeen toinen osapuoli puhelimessa syyttää stalkkeriksi, vaikka sellaista ei todellisuudessa ole toteen näytettäväksi, ylittyykö tässä kunnianloukkaus? Itseäni asia ahdistaa paljon ja koen oman itsetuntoni huonoksi kun ajattelen että miten toinen syyttää stalkkeriksi ilman syytä? Ja olen joutunut tämän johdosta menemään työpsykologille kun mikään ei tunnu oikealta ja kyseinen syytös sattuu ja tuntuu todella pahalta.

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kunnianloukkaukseen syyllistyy rikoslain mukaan se, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaukseen syyllistyy myös, jos muuten tarkoitetulla tavalla halventaa toista.

On siis mahdollista, että perättömän väitteen tai vihjauksen toisesta esittänyt voi syyllistyä kunnianloukkaukseen, mikä on rikos. Kunnianloukkauksesta kuitenkin rangaistaan vain tahallisena tekona, joten jos väitteen esittämiselle on ollut vahvoja perusteita ja todennäköisiä syitä pitää väitettä totena, herjaustahallisuus puuttuu.

Kunnianloukkauksena pidetään myös muuta halventamista. Tällöin kyse ei ole perättömästä väitteestä, vaan muulla tavalla tehdystä toisen loukkaamisesta. Kyseeseen voivat tulla loukkaavien mielipiteiden esittäminen, kuten esimerkiksi mielisairaaksi tai natsiksi solvaaminen. Koska kunnianloukkauksesta rangaistaan vain tahallisena tekona, on solvaajan oltava tietoinen lausuman loukkaavasta luonteesta.

Jotta kyse olisi rangaistavasta kunnianloukkauksesta, väitteen julkistamisen on oltava omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Tosiasiallisen vahingon syntymistä ei edellytetä. Vahinko voi ilmetä esimerkiksi taloudellisena elinkeinonharjoittajan vähentyneen myynnin seurauksena tai luottamustehtävän menettämisenä. Halveksunta ilmenee usein ihmissuhteiden katkeamisena ja muuna haittana sosiaalisessa elämässä. Arviointia halveksunnan aiheutumisesta perättömän väitteen johdosta arvioidaan objektiivisesti väitteen luonteen perusteella.

Mikäli siis tilanne on täyttänyt edellä esitetyn tunnusmerkistön, kyseessä on kunnianloukkaus, jolloin asiasta on mahdollista tehdä rikosilmoitus. Jos henkilö haluaa nostaa syytteen kunnianloukkauksesta, tämä tulee tehdä jättämällä syyttämispyyntö esimerkiksi rikosilmoituksen yhteydessä.

Tilanteen perusteella on mahdollista, että kyseinen menettely on solvaus, joka voi täyttää rikostunnusmerkistön riippuen tapauksen muista seikoista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]