Ostin Facebookissa eräältä henkilöltä tuotteen, jota hän ei toimittanut pitkään aikaan. Myöskään rahoja en saanut takaisin. Henkilö katosi täysin ja lopetti vastaamasta minulle. Tein rikosilmoituksen.

Myöhemmin näin hänen tehneen muita myynti-ilmoituksia.

Kommentoin niistä erääseen, että ”Koskas lähetät minun ostamani tuotteen X, tai palautat rahani? Tein muuten sinusta rikosilmoituksen.”

Tämän jälkeen henkilö uhkaili minua rikosilmoituksella yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

En usko hänen toimivan, mutta voisinko tosiaan syyllistyä rikkeeseen ilmoittamalla julkisesti tästä tapahtuneesta ”varoituksena” muille, ja kertomalla tekemästäni rikosilmoituksesta? Missä kulkee raja tämän hetken oikeuskäytännön mukaan? Tiedän sen olevan tulkintaa vaativa.

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen syyllistyy se, joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Tällaisena menettelynä ei kuitenkaan pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Olennaista tunnusmerkistön täyttymistä pohdittaessa on se, että kuinka suuren joukon tietoisuuteen tieto on annettu. Mikäli asiaa ei ole esitetty lukuisille ihmisille, ei teko yleensä täytä tunnusmerkistöä. Teon tulee olla myös sellainen, että sen voidaan yleisesti katsoa aiheuttavan kärsimystä henkilölle, johon se kohdistuu.

Tällaisessa tilanteessa, missä toinen henkilö on kerrotun perusteella syyllistynyt petokseen, ja jatkaa toimintaansa, kyseisen ilmoituksen tekeminen alustalla, jossa tämä toiminta toteutuu, ei lähtökohtaisesti täytä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen rikostunnusmerkistöä. Tämä johtuu siitä, että asia on esitetty merkittävän asian käsittelemiseksi, ja sen esittäminen ei ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]