Haluaisin tietää missä menee kunnianloukkauksen raja. Jos esimerkiksi henkilö A jakaa henkilöstä B roskapuhetta hänen kavereilleen tai jollekkin rajatulle ihmisjoukolle onko se kunnianloukkaus?
Esimerkiksi jos A haukkuu ja levittää henkilön B yksityiselämän asioita, josta seuraa vahinkoa tai harmia B:lle, onko henkilö A silloin syyllistynyt kunnialoukkaukseen?

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Se joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka muulla tavalla halventaa toista voidaan tuomita kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkauksena ei kuitenkaan pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Kunnianloukkauksena ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Näin ollen, jotta A voitaisiin tuomita kunnianloukkauksesta, tulisi levitetyn väitteen olla perätön eli valheellinen. Kunnianloukkauksesta rangaistaan kuitenkin vain tahallisena tekona, joten jos väitteiden esittämiseen on ollut vahvoja perusteita ja todennäköisiä syitä pitää totena, tahallisuus puuttuu. A voi kuitenkin myös siinä tapauksessa syyllistyä kunnianloukkaukseen, mikäli hän on muulla tavalla halventanut B:tä, esimerkiksi esittämällä tästä loukkaavia mielipiteitä.

Tilanteessa, jossa A levittää henkilön B henkilökohtaisia asioita loukkaamalla tämän yksityiselämää, voidaan A tuomita kunnianloukkauksen sijasta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Tämä on mahdollista siinä tapauksessa, jos A on oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittänyt B:n yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä B:lle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä kuitenkaan sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi. Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]