Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
135 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Kunnianloukkauksesta on rikoslain mukaisesti kyse silloin, kun joku esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkauksesta on tuomittava sakkoon.
Kunnianloukkauksessa on kyse siis perättömän väitteen tai vihjauksen esittämisestä toisesta henkilöstä. Jotta kyseessä ei olisi kunnianloukkaus, väitteellä on oltava riittävät perusteet ja väitteen esittäjä joutuukin esittämään näyttöä väitteidensä totuudellisuuden tueksi. Kunnianloukkaus on rangaistavaa vain tahallisena tekona.
Muunlainen halventaminen katsotaan myös kunnianloukkaukseksi, eli kyse ei ole tällöin perättömästä väitteestä, vaan toisella tavalla tehdystä loukkaamisesta. Tällaisesta voi olla kyse silloin, kun esitetään loukkaavia mielipiteitä, kuten mielisairaaksi haukkuminen. Henkilön tulee kuitenkin olla tietoinen lausuman loukkaavasta luonteesta.
Kunnianloukkauksen rangaistavuudelta edellytetään myös, että väitteen julkistaminen on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Tämä voi ilmetä esimerkiksi sosiaalisena haittana elämässä.
Tilanteessa on kerrotun perusteella esitetty perättömiä väitteitä, milloin kyse on mahdollisesti kunnianloukkauksesta. Mikäli väitteen julkistaminen on aiheuttanut vahinkoa tai kärsimystä taikka sinuun kohdistuvaa halveksuntaa, olisi kannattavaa tehdä rikosilmoitus rikosprosessin aloittamiseksi. Koska kunnianloukkaus on asianomistajarikos, tulisi tehdä syyttämispyyntö, jos teosta haluat nostaa syytteen. Syyttämispyynnön voi tehdä esimerkiksi esitutkinnassa poliisille tai rikosilmoituksen yhteydessä.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.