Ovatko säännöt samat niin miehillä kuin naisillakin? Suomessahan tulisi kuitenkin vallita tasa-arvo? Jos jossain näkyy paidattomia miehiä, joille poliisi ei sano mitään, voiko yhtä hyvin nainen riisua paidan kuumalla säällä? Mitä tarkalleen tarkoittaa sukupuolisiveellisyyttä loukkaava teko, joka mainitaan rikoslaissa? Eikai naisen paidattomuutta voida laskea tällaiseksi, vaikka joku paidattomuudesta pahastuisikin? Jos voidaa laskea, niin voiko yhtä hyvin sitten paidattoman miehen takia hälyyttää poliisin? Entä jos ei ole paitaa ollenkaan mukana ja matkaa koriin on useampi kilometri? Saako paidan päälle laittamisesta kieltäytyä ilman seurauksia, missä tilanteissa? Eihän poliisikaan voi kuitenkaan mielivaltaisesti käskyttää ihmisiä miten tahtoo ilman laillisia perusteita.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Sukupuolisiveellisyyden julkisella loukkaaminen voi esimerkiksi olla itsensä paljastelua tai seksuaalista kanssakäymistä. Jotta teko olisi rangaistava, siltä edellytetään julkisuutta ja pahennuksen aiheuttamista. Julkisuudella tarkoitetaan, että teon näkee ennalta määräämätön joukko ihmisiä. Kyseessä voi olla myös julkinen esitys esimerkiksi ravintolassa. Pahennuksen aiheuttaminen taas arvioidaan kokonaistilanteen mukaisesti. Esimerkiksi ravintolassa voidaan esittää eroottisesti rohkea show, jos se ikään kuin kuuluu tilaisuuteen eikä kukaan pahastu siitä.
Toisin sanoen naisen julkinen yläosattomuus voi olla rangaistavaa sukupuolisiveellisyyden julkisena loukkaamisena, jos se aiheuttaa pahennusta. Nyky-yhteiskunnan siveellisyysarvojen mukaisesti naisen yläosattomuus on toden totta paheksuttavampaa kuin miesten, joten ilman paitaa julkisesti kulkeva nainen saa varmasti todennäköisemmin rangaistuksen kuin ilman paitaa kulkeva mies. Huomioon tulee kuitenkin ottaa kokonaistilanne. Nudistirannalla olevan yläosattoman naisen rankaiseminen esimerkiksi sakoilla tuskin olisi mahdollista. Vastaavasti myös ilman paitaa olevaa miestä voidaan rangaista sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta, jos paidattomuus on tilanteeseen sopimatonta.
Ennen sakottamista poliisi yrittää yleensä löytää tilanteeseen jonkin muun ratkaisun esimerkiksi neuvottelun tai kehottamisen kautta. Periaatteessa mikään laki ei velvoita ihmisiä käyttämään vaatteita julkisilla paikoilla, joten sellaiseen poliisi ei voi vedota. Lainsäädännöstä tulee kuitenkin tällainen velvoite välillisesti juuri sukupuolisiveellisyyden loukkaamisen rangaistavuuden kautta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]