Minilex - Lakipuhelin

Ajo-oikeudettomalle auton luovuttaminen ja oman ajo-oikeuden menetys

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Terve! Väiteltyämme velipojan kanssa asiasta, haluaisin saada vastauksen voiko ajokortti lähteä hyllylle jos olet luovuttanut auton ajo-oikeudettomalle, Alkoholin tai muuten sekaisin olevalle kuskille, tai missään muussakaan ääri tapauksessa edes?
En usko että ajo-oikeuden voisi menettää 4 autossa istuvaa ihmistä, tai edes yksi, kuka ei edes aja autoa. Paitsi tapauksessa jossa on antanut ajoneuvon ajo-oikeudettomalle/alaikäiselle/kortittomalle, ja kortti lähtee siitä tulleen sakon seurauksena.
Käsittääkseni se on ainut mahdollisuus.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ajokorttilaissa määritellyt ajokieltoon määräämisen edellytykset eivät anna poliisille tai käräjäoikeudelle mahdollisuutta määrätä ajokieltoon muuna kuin ajoneuvon kuljettajana tehtyjen liikennerikosten perusteella, koska ajokieltoon määräämiseksi edellytetään, että nämä rikokset on tehty ajoneuvoa kuljettaessa. Vaikka ajoneuvon luovuttamisesta ajo-oikeudettomalle, sekavassa tilassa olevalle yms. voi seurata sakkorangaistus, ei laissa käsittääkseni ole olemassa perustetta määrätä ajoneuvon toiselle luovuttanutta ajokieltoon edes mainitsemassasi tapauksessa. Eri asia on ajo-oikeuden haltijan määrääminen ajokieltoon toistuvien rikkomusten perusteella, jotka nekin on täytynyt tehdä moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »