Syyllistyykö henkilö ja jos niin mihin rikoksiin, jos hän lähettää useita kymmeniä sähköpostiviestejä, kymmenille henkilöille yli kahden vuoden ajan käyttäen luvatta yhdistyksen jäsenten sähköpostiosoitteita siten, että kaikki näkevät jakelun sähköpostiosoitteet ja viestit sisältävät hallituksen jäsenten välisiä sähköpostiviestejä ja hallituksen kokouksissa käsiteltyjä luottamukselliseksi kirjattuja asioita sekä henkilöistä arvioita, joiden voidaan katsoa tai kokea olevan loukkaavia koskien henkilön ominaisuuksia, ammattitaitoa ja luotettavuutta ja kykyä toimia hallituksen tai muissa luottamustehtävissä?

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Tällaisessa tilanteessa kyse voi olla useista rikoksista riippuen tapauskohtaisista seikoista. Tällainen toiminta voi loukata esimerkiksi toisten yksityisyyttä ja kunniaa. Näiden lisäksi toiminta voi mahdollisesti täyttää myös muita rikostunnusmerkistöjä.

Viestintärauhan rikkomiseen syyllistyy henkilö, joka häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettää viestejä tai soittaa toiselle siten, että teko on omiaan aiheuttamaan tälle huomattavaa häiriötä tai haittaa. Jos henkilö on siis häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettänyt sähköpostiviestejä, kyseessä voi olla viestintärauhan rikkominen, mikä on kielletty rikoslaissa.

Jos sähköpostiviesteissä on esitetty henkilöiden yksityiselämästä tietoja tai vihjauksia, jotka ovat omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatuille taikka heihin kohdistuvaa halveksuntaa, kyseessä on rikoslaissa säädetty yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Jos sähköpostiviesteissä on esitetty henkilöistä valheellisia tietoja tai vihjauksia siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatuille taikka heihin kohdistuvaa halveksuntaa, kyseessä on kunnianloukkaus. Myöskin muunlainen halventaminen voidaan katsoa kunnianloukkaukseksi.

Jos henkilö on käyttänyt luvatta toisten sähköpostiosoitteita murtautuen niihin, kyseessä voi olla tietomurto, joka on rikos. Rikoslain mukaan tietomurtoon syyllistyy henkilö, joka käyttäen hänelle kuulumatonta käyttäjätunnusta taikka turvajärjestelyn muuten murtamalla oikeudettomasti tunkeutuu tietojärjestelmään, jossa sähköisesti käsitellään, varastoidaan tai siirretään tietoja tai dataa.

Mikäli henkilö on hankkinut hallituksen jäsenten väliset sähköpostiviestit niin, että niitä ei ole hänelle suunnattu, ja hän on päässyt käsiksi kyseisiin viesteihin suojauksen murtaen, kyseessä voi olla viestintäsalaisuuden loukkaaminen.

Mikäli siis henkilö on toiminut esimerkiksi näiden rikostunnusmerkistöjen mukaisesti, asiasta olisi hyvä tehdä rikosilmoitus rikosprosessin aloittamiseksi. Tarkemman tilannekohtaisen arvion saamiseksi, kannattaa olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]