Onko väärä ilmianto asianomistajarikos vai yleisen syyteoikeuden alainen rikos? Voinko tehdä mitään, jos läheiseni on joutunut tällaisen kiusan kohteeksi mutta ei aio itse viedä asiaa eteenpäin?

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Väärä ilmianto ei ole asianomistajarikos, sillä se on rikos oikeudenkäyttöä vastaan. Se, joka valehtelee rikoksia selvittäville viranomaiselle kiusatakseen toista henkilöä, ei loukkaa pelkästään "ilmiannettua", vaan hän tuhlaa tarpeettomasti yhteiskunnan resursseja. Tällaista toimintaa pidetään erittäin vältettävänä. Poliisi ja syyttäjä aloittavat nimittäin heti rikosilmoituksen saatuaan selvitystyönsä (esitutkinnan). Väärä ilmianto tuhlaa siten poliisin ja syyttäjän kallisarvoista aikaa, joka olisi voitu käyttää todella tapahtuneiden rikosten selvittämiseen. Tästä syystä väärä ilmianto ei voi olla asianomistajarikos, vaan se on yleisen syyteoikeuden alainen rikos.

Jos läheisesi on joutunut väärän ilmiannon uhriksi, voit tehdä rikosilmoituksen poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka tietää rikoksesta tarpeeksi ilmoituksen täyttämiseksi.

Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi -sivustolla oleviin artikkeleihin. Mikäli taas tunnet tarvitsevasi tarkemmin tapaukseesi räätälöityä oikeudellista neuvontaa esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä, suosittelen soittamaan lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »