Lainasin rahaa henkilölle, joka on ollut rahavaikeuksissa. Lainasin rahaa käteisenä sekä maksamalla hänen ostoksia.. Velkaantuminen jatkui ja lopulta tämä henkilö pyysi minua puolestaan hakemaan lainaa pikavippifirmoista. Laina haettiin hänen verkkopankkitunnuksillaan ja hänen tililleen. Noilla lainoilla henkilö maksoi minulle velkojaan. Lainaamisesta tuli kierre eli tällä hetkellä lainaa on noin 16000. Nyt henkilön poika uhkaa tehdä minusta rikosilmoituksen ja syyttää minua siitä, että olen ottanut rahat itselleni eikä mitään velkaa ole koskaan ollutkaan. Velallinen on myös nyt sitä mieltä, että olen huijannut häntä. Mitä minun pitäisi tehdä, voinko saada tästä vankeutta ja kuinka paljon? Minulla on koeaika ehdollisesta (45vrk) meneillään.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,
Kiitos yhteydenotostanne.

Käsittelen seuraavaksi sitä, milloin lain mukaan voidaan tuomita petoksesta, vaikuttaisiko mahdollinen tuomio ehdolliseen vankeusrangaistukseenne, sekä voiko toisen henkilön poika tehdä asiasta rikosilmoituksen ja nostaa syytteen.

Lain mukaan petoksesta voidaan tuomita silloin, jos syyttäjä pystyy todistamaan, että henkilö on erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saanut toisen tekemään jotakin, aiheuttaen taloudellista vahinkoa toiselle ja hankkiakseen itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaakseen toista. Petos on lain mukaan kyseessä myös silloin, jos henkilö samaa tarkoitusta varten saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen aiheuttaen toiselle taloudellista vahinkoa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla dataa tai puuttumalla tietojärjestelmän toimintaan muulla tavoin.

Jos siis syyttäjä kykenee näyttämään, että olette erehdyttämällä toista henkilöä saaneet tämän hakemaan pikavippilainaa ja antamaan rahat teille, tai että olette käyttäneet toisen verkkopankkitunnuksia ja tehneet siirtoja hänen nimiinsä saadaksenne taloudellista etua, voidaan teidät tuomita petoksesta.
Jos teidät luettaisiin syylliseksi tuomioistuimessa, voisitte saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.
Törkeästä petoksesta tuomitaan silloin, jos petoksessa tavoitellaan huomattavaa hyötyä, aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa, tai jos rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa, ja jos petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tässä tapauksessa rikoksentekijä tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Jos teidät tuomittaisiin petoksesta vankeuteen, se vaikuttaisi tämänhetkiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseenne, sillä olette edelleen koeajalla. Lain mukaan siinä tapauksessa, että teidät tuomitaan petoksesta vankeuteen koeajan sisällä, voidaan tämänhetkinen ehdollinen vankeusrangaistus muuttaa ehdottomaksi tuomioistuimessa.
Jos syytteet kuitenkin hylättäisiin, ei tämän asian käsittely vaikuttaisi ehdolliseen tuomioonne eikä koeaikaan.

Toinen henkilö tai hänen poikansa voi tehdä asiasta rikosilmoituksen, mutta syyttäjän olisi nostettava asiasta syyte teitä vastaan, jotta rikosasia voitaisiin mahdollisesti ottaa tuomioistuimessa tutkittavaksi poliisin esitutkinnan jälkeen. Ainoastaan silloin, jos syyttäjän mielestä kyseessä olisi mahdollisesti lievä petos, olisi asianomistajalla eli vahinkoa kärsineellä toisella henkilöllä oikeus päättää syytteen nostamisesta. Toisen henkilön pojalla ei ole oikeutta ajaa syytteen nostamista ellei tämä toinen henkilö ole edunvalvonnan alainen.

Pystyisittekö tarvittaessa osoittamaan, että olette lainanneet tälle toiselle henkilölle rahaa, ja että hän on hakenut pikavippilainaa sekä antanut niitä teille omasta tahdostaan?
Jos tarvitsette lisäapua lakimieheltä, voitte esimerkiksi soittaa lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »