Mitä voisin tehdä? Olen ollut lapsen elämässä vauvasta saakka, sekä omat lapseni, Lapsen vanhempi ei anna kenenkään sukulaisen olla tekemisissä hänen lapsensa kanssa, meillä Lapset itkevät kun emme saa enään tavata lasta, tiedämme että kyseinen lapsi haluaa olla myös meidän kanssa, tilanne on se että selkeästi yritetään vierraannuttaa lasta meistä! Lapsi ei asu tällä hetkellä vanhempansa luonna, mutta muuttaa pian takaisin vanhempansa luo, jolloin lapselta otetaan puhelin pois taas, että ei voi ottaa yhteyttä kehenkään. Sosiaallityön tekijät eivät asialle tee mitään. Tarvitsen apua!
Minilex
60 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Tilanteenne on haastava ja todella valitettava.
Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta säädetään pykällässä 9 lapsen oikeudesta tavata muuta henkilöä kuin vanhempaansa; "Lapselle voidaan vahvistaa oikeus tavata hänelle erityisen läheistä henkilöä, jonka kanssa hänellä on lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava vakiintunut suhde. Tapaamisoikeus vahvistetaan tuomioistuimen päätöksellä.". Pykälässä 11 kerotaan lapsen mielipiteen selvittämisestä; "Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa asiassa on selvitettävä ja otettava huomioon lapsen omat toivomukset ja mielipide sikäli kuin se on lapsen ikään ja kehitystasoon nähden mahdollista. Lapsen mielipide on selvitettävä hienovaraisesti ja ottaen huomioon lapsen kehitystaso sekä siten, ettei siitä aiheudu haittaa lapsen ja hänen vanhempiensa välisille suhteille. Lapselle on selostettava mielipiteen selvittämisen tarkoitus ja selvittämiseen liittyvä menettely.".
En kertomuksestasi osaa sanoa, oletteko sosiaalihuollon asiakkaita. Sosiaalihuollon asiakkailla on oikeus laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon asiakkaan toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet sekä hänen äidinkielensä ja kulttuuritaustansa. Sanoitte, että olisi lapsen etu jatkaa teidän ja lastenne tapaamista, ja tämän mukaan sosiaalihuollon kuuluisi toimia.
Sosiaalihuoltoa toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon asiakkaan toivomukset ja mielipide ja muutoinkin kunnioitettava hänen itsemääräämisoikeuttaan. Asiakkaalle on annettava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa palvelujensa suunnitteluun ja toteuttamiseen. Sama koskee hänen sosiaalihuoltoonsa liittyviä muita toimenpiteitä. Asiakasta koskeva asia on käsiteltävä ja ratkaistava siten, että ensisijaisesti otetaan huomioon asiakkaan etu.
Suosittelisin teitä ottamaan vielä yhteyttä sosiaalityöntekijään ja perehtymään tapaukseenne. Sekä soittamaan meidän lakipuhelimeemme.
Suosittelen myös pitämään kirjaa kaikista yhteydenotoista. Tästä voi olla hyötyä, jos tapauksenne etenee esimerkiksi oikeudellisiin toimenpiteisiin.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.