Minilex - Lakipuhelin

Salaa ihmisen puheen äänittäminen/nauhottaminen ja sen äänitteen levittäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Saako toisen ihmisen puhetta äänittää/nauhoittaa salaa ja tämän jälkeen levittää sitä toisen osapuolen tietämättä ja hyväksymättä. Kyseessä parisuhdeväkivaltatilanteessa tapahtunu asia.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Rikoslain 24 luvun 5 §:ssä mainittuun salakuunteluun ei syyllisty silloin, kun tallennettava keskustelu on tarkoitettu sen tallentavan henkilön kuultavaksi. Esimerkiksi oman puhelinkeskustelun saa tallentaa kertomatta keskustelukumppanille tallentamisesta. Laittomasta salakuuntelusta on kyse silloin, kun henkilö oikeudettomasti tallentaa keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa tai silloin, kun henkilö tallentaa oikeudettomasti muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan.
Siitä, onko äänittäminen itsessään laillista vai laitonta, tulee erottaa kysymys tällaisen äänitteen levittämisestä eli saattamisesta lukuisten ihmisten saataville sekä kysymys kunnianloukkauksesta. Jos henkilö ilman toisen lupaa tai muuten oikeudettomasti levittää tällaista tallennetta ja teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on kyse yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Jos äänitettä käytetään tarkoituksella toisen halventamiseen, kyseessä on myös kunnianloukkaus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]