Minilex - Lakipuhelin

Saako jo käsitellyn rikosilmoituksen tekijän henkilöllisyyden kertoa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ystäväni joutui jokunen vuosi sitten lähisuhdeväkivallan uhriksi. Hän kertoi asiasta julkisesti hetki sitten, ja pahoinpitelijä teki hänestä (väärin perustein) rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Minut oli ilmoitettu osalliseksi kyseiseen rikokseen. Asia siirtyi sovitteluun, ja ystäväni ja ilmoituksen tekijä pääsivät sovintoon ja osana sopimusta ilmoituksen tekijä lakkasi vaatimasta ystävälleni rangaistusta, ja asian käsittely siis lopetettiin. Saako ystäväni, tai minä, nyt puhua julkisesti kyseisestä rikosilmoituksesta, ja kertoa nimeltä, kuka ilmoituksen teki?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Perusperiaate on, että mikäli henkilö on tuomittu rikoksesta, ei rikoksentekijän henkilöllisyys tai tuomio ole salaisena pidettävää tietoa. Tuomioistuimen päätökset ovat julkisia asiakirjoja, joihin oikeastaan kenellä tahansa on oikeus ne tarkistaa. Myöskin tuomioistuinten käsittelyt ovat useimmiten yleisölle avoimia tilaisuuksia, joten senkään puolesta asia ei sinällään ole salassapidettävää ja nimen voi yleensä periaatteessa kertoa eteenpäin ilman sen suurempia oikeudellisia seuraamuksia.

Kuitenkin, mikäli rikokseen syyllistyneen henkilön henkilötietoja aletaan levitellä laajalti esimerkiksi sosiaalisen median kautta tai tarkoituksena on aiheuttaa esimerkiksi yleistä halveksuntaa henkilöä kohtaan, voidaan tiedonlevittäjän katsoa syyllistyneen yksityisyyttä loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]