Syyllistynkö rikokseen, jos lähetän sähköpostia henkilölle, jonka kanssa olen jo pitkään pitänyt yhteyttä, mutta joka suuttui viimeisimmästä kirjeestäni ja kielsi minua enää koskaan olemasta yhteydessä häneen? Halusi kuulla mielipiteitäni mm. koskien hänen ihmissuhteitaan, ja kun kerroin, suuttui. Syyttää nyt minua häirinnästä ja uhkaa antaa asian viranomaisten tutkittavaksi, jos vielä jollakin tapaa otan yhteyttä. Mukana oli myös kuva, jossa hän oli kirveellä tuhonnut antamani lahjat. Kuva huokui vihaa ja teki minulle turvattoman olon, varmaankin pelottelumielessä lähetetty.
Kirjeessäni en haukkunut tai nimitellyt, mutta nasevaa tekstini kieltämättä oli. Ilmeisesti osuin naulan kantaan kommenteillani. Muistutin kylläkin, että nämä ovat vain omia mielipiteitäni, silti tällainen reaktio.

1 vastaus


Minilex

Nainen

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Yksi yhteydenotto ei lähtökohtaisesti kertomassasi tilanteessa täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Esimerkiksi viestintärauhan rikkomiseen syyllistyy se, joka häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettää viestejä tai soittaa toiselle siten, että teko on omiaan aiheuttamaan tälle huomattavaa häiriötä tai taittaa. Myöskin vainoaminen vaatii tietyn kynnyksen ylittymisen, nimittäin vainoamiseen syyllistyy se, joka toistuvasti uhkaa, seurailee, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttaman vainotussa pelkoa tai ahdistusta. Mikäli henkilö olisi hakenut vastaasi lähestymiskiellon, tällöin yhteydenotto olisi kiellettyä, mutta tapauksessa ei kuitenkaan näin ole.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Lisäkysymyksissä voit olla yhteydessä lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »