Haluaisin tiedustella onko kyseessä joku rikosnimike, jos henkilö käyttää toisen henkilön koko nimeä teoksessaan (elokuvat, videopelit yms.) ilman tämän suostumusta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Todellisen henkilön nimen käyttäminen teoksessa ilman kyseisen henkilön suostumusta on pääsääntöisesti sallittua. Henkilön nimen käyttäminen voi kuitenkin olla myös sopimatonta, jolloin nimen käyttäminen teoksessa ei ole sallittua ja voi loukata henkilön yksityisyydensuojaa ja täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

Kunnianloukkauksella tarkoitetaan sellaista valheellista tietoa tai vihjausta toisesta henkilöstä, joka on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa tai jollain muulla tapaa halventaa toista henkilöä. Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen. Kunnianloukkauksena ei kuitenkaan pidetä sellaista arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Varsinkin tunnettujen ihmisten nimiä voi aika huoletta vapaasti teoksissa käyttää, mutta nimen käyttäminen ei saa loukata toisen ihmisen yksityisyyttä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »