Voinko tehdä itsestäni rikosilmoituksen. Haluan selvittää asian jonka tein netissä. Eli tuli uhattua jotain.

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Voisit lähtökohtaisesti tehdä rikosilmoituksen itsestäsi, mutta laiton uhkaus on asianomistajarikos. Tämä tarkoittaa, ettei syyttäjä saa nostaa syytettä laittomasta uhkauksesta, ellei asianomistaja ilmoita tätä tekoa syytteeseen pantavaksi. Netissä tekemäsi teon selvittäminen vaatii täten uhkauksesi kohteen eli rikoksen uhrin myötävaikutusta. Jos uhkaamasi henkilö ilmoittaa haluavansa, että Sinua syytetään laittomasta uhkauksesta, saat tahtosi lävitse ja asian selvitetyksi.

Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka tietää rikoksesta tarpeeksi ilmoituksen täyttämiseksi. Näin ollen estettä ei tältä osin olisi rikoksesta epäillyn omalle ilmoittamiselle. Myöskään rikoksesta epäillyllä oleva itsekriminointisuoja ei estäisi Sinua ilmoittamasta omaa tekoasi. Itsekriminointisuoja tarkoittaa, etteivät rikoksia tutkivat viranomaiset saa pakottaa rikoksesta epäiltyä henkilöä aktiivisesti myötävaikuttamaan oman syyllisyytensä selvittämiseen. Rikoksesta epäilty saa kuitenkin myötävaikuttaa asian perinpohjaiseen selvittämiseen, jos tahtoo. Tällaiset tilanteet ovat varmasti hyvin poikkeuksellisia. Jos siis kyseessä ei olisi asianomistajarikos, voisit hyvinkin saattaa oman tekosi rikosoikeudelliseen tarkasteluun.

Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi-sivustolla oleviin artikkeleihin. Jos jokin asia jäi askarruttamaan, voit myös soittaa lakipuhelimeemme, jolloin pystymme selventämään tarkemmin juuri Sinun tapauksesi kannalta relevantteja sääntöjä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »