Onko edellytyksiä vaatia korvauksia koiran repimistä vaatteista koiranomistajalta. Kiistää poliisille olleensa paikalla (asuu 100 m päässä hyökkäyspaikasta). Ainakin yksi rikosilmoitus tehty naapurin puremisesta. Saman korttelin asukkaat valmiit todistamaan että hlö antaa koiran juosta vapaana ja että eivät uskalla samaan paikkaan ja aikaan koiriaan ulkoiluttaa. Koira doberman, joka koulutettu hyökkäämään ja palaamaan omistajan viereen. Tästäkin todistus saatavissa. Poliisia ei kiinnosta eikä liitä 2 vuoden takaista rikosilmoitusta raskauttavana nyt tapahtuneeseen. Kannattaako lähteä ajamaan kannetta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

teillä on melko hyvät mahdollisuudet saada vahingonkorvausta koiran repimistä vaatteista. Koiran omistajalla näet on velvollisuus huolehtia koiran kouluttamisesta ja kontrolloinnista. Jos hän laiminlyö nämä velvollisuudet, vahinko johtuu hänen huolimattomuudestaan: Tällöin hän on vahingonkorvauslain mukaisessa vastuussa.

Taajama-alueella on huolimatonta antaa koiran juosta vapaana; sen tulisi olla kytkettynä, aitojen sisällä tai muutoin kontrollissa. Tässä tapauksessa omistajan olisi pitänyt huolehtia koirasta erityisen tarkasti, koska se on aiemmin purrut ihmisiä. Niinpä uusi vahinko oli omistajan kannalta ennakoitava.

Näiden tulkintojen tueksi voi vedota muutamaan aiempaan oikeustapaukseen. Ennakkopäätöksessä KKO 1946 ΙΙ 124 tuomittiin vahingonkorvaukseen omistaja, jonka kytkemättä kulkenut koira oli raadellut lampaita. Ennakkopäätöksessä KKO 1950 ΙΙ 417 taas huolimattomasti kytketty koira oli päässyt irti ja myöhemmin purrut ihmistä: Omistajan täytyi maksaa korvausta. (Tapausten iäkkyys ei sinänsä poista niiden merkitystä.) Helsingin hovioikeuden ratkaisussa 28.4.2006 2226/04 arvioitiin, että koiran tulee olla omistajan hallittavissa kaikissa olosuhteissa.

Lyhyesti sanoen: Omistaja on toiminut huolimattomasti, kun aggressiivinen koira on saanut kulkea vapaasti taajama-alueella. Tästä huolimattomuudesta on johtunut ennakoitava vahinko. Kaikki vahingonkorvauksen edellytykset ovat olemassa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »