Minilex - Lakipuhelin

Huumausaineen käyttörikos, takautuva mahdollinen seuraus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Olen entinen päihdekuntoutuja ja ilman senaikaista lääkitystä en olisi tehnyt niin tyhmästi että ehdotin kahta henkilöä (eri tilanteissa) kokeilemaan kanssani huumetta (määrät pieniä ja hekin suostuivat). Välit kumpaankin ihmiseen on ok mutta kummallakin on taloushuolia. Mikäli he takautuvasti nostaisivat syytteen minua kohtaan niin hyväksyisin niin ehdollisen kuin ehdottoman tuomion mutta jos kumpikin pyytäisivät 2-3 v. Jälkeen myös korvausta henkisistä kärsimyksistä niin eikö tuo ole kiristystä? Koska kumpikin tietää että rahatilanteeni on ok. Olisin valmis muuttamaan vaadittavat vahingonkorvaukset tuomioksi koska pelkään että nämä ihmiset eivät toimisi hyvässä uskossa vaan enemmän vahingonkorvausrahojen perässä vilpillisesti (toisella ei luottotietoja, minulla on ja minulla alkaa työt)

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Huumausaineen myyminen tai luovuttaminen toiselle on rangaistavaa huumausainerikoksena. Tavallisesti huumausaineen luovuttaminen liittyy juuri tapauksiin, joissa huumeita käytetään yhdessä ryhmässä. Huumausaineen käyttäminen on rangaistavaa huumausaineen käyttörikoksena. Huumausaineen käyttörikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta ja käytännössä käyttörikoksista seuraa suhteellisen matalia ja vähäisiä rangaistuksia. Huumausainerikoksiin soveltuvat yleiset syyttämättä jättämisperusteet eli jos kyseessä on vähäinen rikos, syyttäjä voi jättää syytteen nostamatta. Huumausaineen luovutus seurueessa tuttavien katsotaan usein vähäiseksi.

Huumausainerikokset rikokset ovat lähtökohtaisesti rikoksia valtiota vastaan. Toisin sanoen, kun kyse on huumausainerikoksesta vastapuolena (niin sanotusti ”uhrina”) on valtio, ei toinen yksityinen henkilö. Tuttavasi voivat toki tehdä sinusta rikosilmoituksen, mutta muuten he eivät ole asianomistajia huumausaineen käyttörikoksessa.

Vahingonkorvauksen vaatiminen edellyttää, että asiassa olisi aiheutunut vahinkoa. Huumausaineiden kanssa kyse voi olla esimerkiksi yliannostuksesta, mutta tyypillisesti huumeiden käyttäminen katsotaan niin sanotusti yhteisen riskin ottamiseksi. Toisin sanoen lähtökohtaisesti kaikkien oletetaan tietävän, että huumeet ovat vaarallisia ja niiden käyttäminen ja siitä aiheutuneen seuraukset ovat jokaisen omalla vastuulla. Rikosoikeudellinen vastuu ei siten siis konkretisoidu juuri koskaan tilanteissa, joissa huumeita käytetään yhdessä.

Nyt tapauksessa vaikuttaisi siltä, että sinä olet syyllistynyt huumausainerikokseen sekä huumausaineen käyttörikokseen. Tuttavasi ovat syyllistyneet pelkästään huumausaineen käyttörikokseen. Tilanteen kuvaksen perusteella heillä ei ole kuitenkaan mitään perustetta vaatia vahingonkorvausta. Henkisestä kärsimyksestä voidaan tuomita korvauksia vain, jos henkilö on joutunut rikoksen uhriksi ja siitä tässä ei tapahtuneen kuvauksen perusteella ole kyse.

Mikäli tuttavasi vaativat sinulta rahaa uhkaamalla ilmiantaa sinut näistä rikoksista poliisille, voi kyseessä olla rikoslain tarkoittama kiristys. Kiristysrikoksen voi siis toteuttaa myös se, että toinen pakotetaan luovuttamaan rahaa uhkaamalla ilmiantaa tämä jostakin rikoksesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »