Mikäli hovioikeuteen ei valita koko tuomiosta vaan yhdestä sen osasta ja syyttäjä ei tee vastalausetta, niin voiko hovioikeus muuttaa käräjäoikeuden tuomiota halutessaan myös muilta osin? Jos rangaistus kerkeää päättyä jo ennen kuin hovioikeus on asiasta antanut päätöksensä ja hovioikeus toteaa, että rangaistus on päättynyt, niin tuleeko valittajalle joitakin kuluja? Voinko saada teiltä neuvontaa valituskirjelmän tekemiseen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tuomioistuin on sidottu asianosaisten vaatimuksiin asiassa. Tätä kutsutaan vaatimustaakaksi. Tuomioistuin ei siten voi tuomita muusta asiasta kuin sellaisesta, josta on vaadittu ratkaisua. Mikäli käräjäoikeuden tuomiosta valitetaan hovioikeuteen vain joltakin osin, tulee hovioikeuden tutkia asia vain siltä osin. Monesti valitetaan esimerkiksi pelkistä oikeudenkäyntikuluista, jolloin tuomioistuin ei voi muuttaa määrätyn rangaistuksen pituutta.

Tuomittu rangaistus pannaan täytäntöön pääsääntöisesti vasta sitten, kun tuomio on saanut lainvoiman. Käräjäoikeuden tuomio saa lainvoiman, jos kukaan asianosaisista ei määräajan kuluessa ole valittanut hovioikeuteen. Jos valitus tehdään, saa hovioikeuden tuomio lainvoiman, jos kukaan asianosaisista ei määräajan kuluessa ole valittanut Korkeimpaan oikeuteen. Korkeimman oikeuden ratkaisu saa lainvoiman heti sen antamisen jälkeen.

Muutoksenhausta aiheutuu oikeudenkäyntikuluja, jotka tulevat yleensä sen osapuolen maksettavaksi, joka häviää jutun. Minilexin sivuilta löydät tietoa muutoksenhausta ja voit myös soittaa lakipuhelimeen, jolloin saat nopeasti ammattiapua.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »