Minilex - Lakipuhelin

Ottolapsilaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki ottolapsista on vuodelta 1925, ja se on kumottu vuosina 1979,1985 ja 2012. Tuorein voimassa oleva laki on vuoden 2012 adoptiolaki. Adoption tarkoituksena on edistää lapsen asemaa ottamalla huomioon lapsen etu. Adoptiolailla pyritään turvaamaan lapselle pysyvä perhe sekä tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi tapauksissa, joissa lapsi ei voi kasvaa omassa biologisessa perheessään. Lain uudistamisen taustalla on myös tarkoitus kehittää kotimaista adoptioprosessia. Lakiin sisällytettiin tarkemmat säännökset adoptioneuvonnasta ja ottamalla kotimaiset adoptiot lupakäsittelyn piiriin samalla tavalla kuin kansainväliset. Lisäksi asianosaisten oikeusturvaa adoptioprosessin aikana on pyritty vahvistamaan uuden lain myötä. Uusimpaan lakiin on pyritty ottamaan monipuolisemmin valikoitavia keinoja adoptioon, jotta lapsen etu toteutuisi.

Vuoden 2012 adoptiolaissa säännellään adoption edellytyksistä, mitä oikeusvaikutuksia adoption myötä syntyy, adoptioneuvonnan hakemisesta, kansainvälisestä adoptiopalvelusta, adoptioluvasta, miten adoptio vahvistetaan, yhteydenpidosta aikaisempiin vanhempiin. Lisäksi säännöksiä sovelletaan kansainvälisissä adoptioissa. Adoption myötä ottolapsen suhde adoptiovanhempaansa on käytännössä samanlainen kuin lapsen suhde oli hänen biologisiin vanhempiinsa. Samalla adoptiolapsen suhde katkeaa hänen biologisiin vanhempiin. Näin ollen aikaisemmat vanhemmat vapautuvat lapsen elatusvelvollisuudesta.

Mikäli ottolapsisuhde on vahvistettu tuomioistuimen päätöksellä ennen 1. tammikuuta 1980, niin adoptioon sovelletaan sen ajan voimassa olevia säännöksiä. Adoptiota ei kuitenkaan pysty purkamaan tuomioistuimen päätöksellä, vaikka ottolapsisuhde olisi syntynyt ennen vuotta 1980. Kuitenkin ainoastaan adoptiolapsen toimesta, voidaan viedä käräjäoikeudelle vahvistettavaksi hakemus, jossa vahvistetaan, että adoptioon sovelletaan vuoden 2012 adoptiolakia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ottolapsi menettää oikeuden periä omat biologiset vanhempansa. Tässä on hyvin pintapuolisesti kerrottu adoptiolaista, joten lisätietojen saamiseksi kannattaa esimerkiksi ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]